Vdihovanje ogljikovega dioksida usodno za očeta in sina

V vinski kleti na območju naselja Vrhpolje so davi našli negibno ležati tri osebe, pri čemer je preživela 63-letnica.

Objavljeno
07. september 2017 14.17
Posodobljeno
07. september 2017 14.17
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Vipava − Policija je bila v jutranjih urah obveščena, da v kletnih prostorih ene od hiš na območju naselja Vrhpolje pri Vipavi negibno ležita dva moška in ženska. Kljub oživljanju moškima ni bilo pomoči, reševalcem je uspelo rešiti le žensko, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

Po prvih ugotovitvah kriminalistov in policistov pokojnika, stara 67 in 27 let, nista umrla nasilne smrti, pač pa najverjetneje zaradi vdihovanja ogljikovega dioksida v vinski kleti. 63-letno žensko so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

O dogodku je bil obveščen preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Po prvih podatkih sta žrtvi domnevno oče in sin ene od vinogradniških družin iz Vrhpolja. Zdravnica, ki je prispela na kraj dogodka, je za umrla odredila sanitarno obdukcijo, s katero bo ugotovljen dejanski vzrok smrti. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem še poteka.

Policija pri tem svetuje, da prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, uporabniki zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami. Ogljikov dioksid je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo. Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja ter rahlo kislega okusa. Nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici, zato pri vdihavanju plina ne čutimo in lahko izgubimo zavest, še preden zaznamo nevarnost.