Verižne kompenzacije med podjetji trd oreh celo za izvedenca

Izvedenec na sojenju Samidu Osmanoviću dopušča možnost, da Dom Smreka za OS Metal ni plačala ničesar.

Objavljeno
20. april 2016 20.09
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Verižne kompenzacije med podjetji, zaradi česar sta se na zatožni klopi znašla poslovneža Samid Osmanović in Danilo Goričan, so bile trd oreh tudi za sodnega izvedenca Toma Sokliča. Ocenil je, da vsa dokumentacija ni takšna, kot je običaj pri tovrstnih poslovnih dogodkih.

Osrednja težava Goričana in Osmanovića je dramatičen skok vrednosti zemljišča v Orubici v Slavoniji. Goričan je bil namreč direktor podjetja Dom Smreka in je sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,3 milijona evrov. Toda po prepričanju tožilke Romane Kac je bil edini kapital te družbe 86.000 kvadratnih metrov velika parcela na Hrvaškem, ki jo je OS Metal od Multi Consultinga kupil za 110.000 evrov, pol leta pozneje pa je njena vrednost na podlagi domnevno fiktivne cenitve poskočila na 17 milijonov.

S tem sta Goričan in Osmanović Domu Smreki povzročila za 20,3 milijona evrov škode, vztraja tožilka, ki ni bila povsem zadovoljna s pojasnili sodnega izvedenca za poslovne finance Toma Sokliča. Predlagala je, naj se še nekoliko poglobi v dokumentacijo in mnenje dopolni, saj ni imel na voljo vseh bistvenih podatkov, zlasti seznama preizkušenih terjatev Doma Smreke v stečaju.

Osmanovićevemu zagovorniku Mirku Bandlju, ki je izvedenca med zaslišanjem kar močno privijal, to kajpada ni bilo pogodu. Zanj je nesprejemljivo, da bi izvedenec zbiral dokaze za tožilstvo, najbolje bi bilo, da bi tožilka obtožnico umaknila, saj je po njegovem prepričanju zamudila rok za predložitev dokazov. Sodni senat si je odločanje o tem za zdaj pridržal.

Bandelj, kot rečeno, ni bil najbolj navdušen nad izvedencem, očital mu je celo, da prepogosto uporablja besedo – verjetno. »Nekaterih zaključkov ni možno napraviti stoodstotno. Tam uporabim besedo verjetno,« je odvrnil Soklič. Dopustil je možnost, da Dom Smreka za OS Metal ni plačala ničesar, dejal je tudi, da ni mogoče ugotoviti zneska, ki sta ga med seboj poravnala Oil Metal Company in Dom Smreka.

Nasploh je s Sokličevega stališča v kompenzaciji med Osmanovićevimi družbami in Domom Smreko precej nejasnosti, zlasti ni jasno, od kod visoke terjatve Doma Smreke do Oil Metala. Pri nakupih nepremičnin se enkrat kot kupec pojavi OS Petrol, v drugi pogodbi pa je naveden OS Metal, pri čemer ni jasno, kako je OS Metal poravnal obveznosti OS Petrolu, je dejal.

Po Sokličevih besedah je učinek verižne kompenzacije medsebojna poravnava obveznosti in terjatev, medtem ko je Igor Marinšek, drugi od treh Osmanovićevih odvetnikov, dejal, da gre v tem primeru za medsebojni odpust obveznosti. S tem je bržkone namignil na to, kar obramba trdi že ves čas: da oškodovanja ni bilo, ker da Dom Smreka za OS Metal ni odštela niti centa.

To sta pred časom potrdila že nekdanji prokurist Doma Smreke Bojan Lep in nekdanja Osmanovićeva pravnica Nina Banič. Ta je dejala, da je za poslom stala NLB in da ni bilo nobenega dvoma, da bi se lahko kaj zapletlo. Dom Smreka bi kupila OS Metal, zemljišče v Orubici pa bi od Doma Smreke za 22 milijonov odkupila družba Keter, ki bi se zadolžila pri NLB. Toda Keter zaradi finančne krize ni dobil posojila in posel je padel v vodo.