Nekdanji vodilni v NLB oproščeni v zadevi Dimic

Veselinović, Narat in Vičič so oproščeni zlorabe položaja v primeru financiranja hiše Simone Dimic.

Objavljeno
08. junij 2016 11.12
Posodobljeno
08. junij 2016 11.12
Slovenija.Ljubljana.19.10.2010 Foto:Leon Vidic/DELO
J. K.., STA
J. K.., STA
Ljubljana − Nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič ter člana uprave Miran Vičič in Matej Narat so bili oproščeni v kazenskem postopku, kjer so bili obtoženi zlorabe položaja v primeru nakupa in obnove hiše Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta pri predsedniku Borutu Pahorju. Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Barbara Črešnar Debeljak je sklenila, da navedeni niso odgovorni za očitana kazniva dejanja.

Tožilec Luka Molk je kljub olajševalnim okoliščinam − da obtoženi doslej še niso bili kaznovani in da se niso materialno okoristili s spornim poslom − predlagal, da se Veselinoviču izreče leto in tri mesece zaporne kazni s triletno poskusno dobo, Vičiču leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s triletno poskusno dobo in Naratu leto in dva meseca pogojne zaporne kazni s poskusno dobo dveh let.

Obdolženci so zadovoljni s sodbo

Obtoženi so zadovoljni z izidom sodbe. Po besedah Gorazda Fišerja »pred desetimi leti takšna obtožnica ne bi prestala niti testa za uvedbo preiskave«. Prepričan je, da sodni proces ni dober primer za nadaljnjo prakso preiskave nastanka bančne luknje. Na podlagi primera je hotel tožilec preganjati neustrezno bančništvo, vendar gre za posojila, ki jih zavezanci redno odplačujejo že sedem let. »Če je to slaba bančna praksa in vir bančne luknje, potem ne vem, kaj je dobra praksa,« je pripomnil.

Nekdanji predsednik uprave Draško Veselinovič ni hotel odgovoriti na vprašanje novinarjev, ali je Simoni Dimic ugodil ugodnejši kredit zaradi njenega visokega položaja v tedanji vladi. »Dokazali smo, da je bila stvar urejena v skladu s pravili in našimi pooblastili,« je zatrdil.

Tudi Miran Vičič, nekdanji član uprave največje slovenske banke, je z razpletom zadovoljen. »Čeprav je tožilec napovedal nadaljevanje postopka, verjamem, da bo tudi končni rezultat enak,« je dejal. Pripomnil je, da Dimičeve ni poznal, ko so ji odobrili posojilo, vendar je menil, da je oseba na pomembnem položaju, ki bi lahko povezala banko z novimi strankami.

Simona Dimic in njen oče Viktor Dimic sta leta 2009 vzela vsak po 335.000 evrov posojila. Obtožene se je bremenilo, da sta Dimičevi in njenemu očetu omogočila, da se materialno okoristita z nižjimi kreditnimi obrestmi.

Obtožnica preveč nejasna?

Obramba je bila prepričana, da je obtožnica nekoliko nejasna. Gorazdu Fišerju, odvetniku Draška Veselinoviča, se je zdelo nenavadno, da v obtožnici ni bilo razvidno, ali sta Dimičeva v času posojila bila kreditno sposobna, in da se nihče ni ozrl na to, da stranke redno odplačujejo posojila ter da so strokovne službe ocenile, da je bila izdaja kredita primerna.

Naratov odvetnik Stojan Zdolšek je menil, da je njegovi stranki nemogoče očitati naklep, saj v obtožnici ni razvidno, kaj se obtoženemu očita: da je cena posojila prenizka, ali da se kredita na prvem mestu ne bi smelo odobriti.

Odvetnik Mitja Jelenič, ki zagovarja Vičiča, je očital tožilstvu, da vidi delovanje bank preveč neživljenjsko, konservativno. Po njegovem mnenju delovanje bančnih lastnikov in menedžerjev ni vezano zgolj na navodila in priročnike, saj tako ne bi bil sklenjen noben posel. Priročnik, na katerega se sklicuje tožilstvo, pa ni zavezujoč za upravo.

Tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Kosiča in partnerja Simone Dimic Romana Horvata je v ločeni obtožnici doletela obtožba zaradi gradnje in prenove Dimičeve hiše. Vsi trije krivdo zanikajo, medtem pa je odvetnik Stojan Zdolšek prepričan, da veliko javno zanimanje, ki ga sproži omemba imen, kot so Tovšak, Dimic in Murgle, služi kot gonilo sodnega procesa. Dejal je: »Če k temu dodamo še bančno luknjo, je zmaga v javnosti zagotovljena.« Prav zaradi tega je po njegovem mnenju prišlo do tožilčeve odločitve za sam postopek. »Mislim, da tudi v bodoče tožilstvo z jezdenjem na željah javnosti, ki zahteva odgovore, ne bo uspelo,« je poudaril.

Simona Dimic se ne nahaja med obtoženimi v postopkih.


 

 

Foto: Leon Vidic/Delo