Vincencija Zidar od moža Ivana zahteva ključe

Ker je Ivan Zidar zamenjal ključavnico na vhodnih vratih skupne hiše, njegova žena ne more do svojih stvari.

Objavljeno
02. februar 2016 14.19
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – Zahteva za izločitev sodnice je bila razlog za preložitev naroka v pravdi, v kateri Vincencija Zidar toži svojega moža Ivana Zidarja zaradi motenja posesti. Trdi, da zaradi tega, ker je mož zamenjal ključavnico na skupni hiši, ne more do svojih stvari.

Na današnji narok sta bili kot priči povabljeni Zidarjevi hčerki Breda Princ in Dora Zidar Strojko, a je razpravljajoča sodnica lahko le ugotovila, da ju ni na sodišče. Zidarjev pooblaščenec Boštjan Podgoršek je predlagal preložitev obravnave in pri tem spomnil sodišče, da je Zidar to storil že 29. januarja, z utemeljitvijo, da se je zaradi bolezni ne more udeležiti.

»Menim, da mora biti navzoč in imeti možnost prisostvovati zaslišanju nasprotne stranke. Zaslišanje strank je pomemben dokaz, saj le stranki vesta, kako je bilo s posestjo,« je dejal odvetnik. Sodnica predlogu ni ugodila, zato je Podgoršek podvomil o njeni nepristranskosti in predlagal njeno izločitev. Ker mora o predlogu za izločitev odločiti predsednica okrajnega sodišča, je sodnica narok preložila na 11. marec.

Spor med zakoncema Zidar se je začel oktobra lani, ko je Vincencija Zidar zapustila njuno domovanje v hiši v Zelenovi ulici v Ljubljani, katere lastnika sta oba. Pozneje naj bi Zidar oziroma »ljudje, ki jih za to najema«, na varnostnih kamerah videli, da v hišo prihajajo njemu neznani ljudje in iz nje odnašajo stvari. Da bi praznjenje hiše preprečili, so zamenjali ključavnico na vhodnih vratih.

Težava je v tem, da Vincencija zdaj ne more v hišo in do svojih stvari, zato je tožila moža Ivana za motenje posesti. Vse, kar želi, je, da ji omogočijo vstop in dostop do njenih stvari, ki so še v hiši. Skupaj s pooblaščencem Zoranom Hartmanom trdita, da je Zidar ključavnico zamenjal, še preden se je odselila iz hiše. Na hodniku pred sodno dvorano pa je Zidarjev pooblaščenec povedal še, da je ta vložil tožbo za razvezo zakonske zveze.