Višje sodnike zanima domnevno ponarejeni dokument

Sodna preiskava proti upokojenemu brigadirju Slovenske vojske Petru Zupanu zaradi spornega dokumenta traja že devet mesecev.

Objavljeno
30. september 2016 16.23
Peter Zupan na sodišču. Ljubljana,14.04.2014
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana − Višje sodišče je danes opravilo pritožbeno sejo v zadevi Patria 2 in se po njej odločilo, da bo izvedlo dokazni postopek glede domnevno ponarejenega dokumenta, ki ga je višjim sodnikom lani predložil Peter Zupan.

Vrhovno sodišče je namreč spomladi prav zaradi spornega dokumenta obrambnega ministrstva razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil Jure Cekuta zaradi domnevne prodaje zaupnih podatkov finski Patrii obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, plačilo 30.000 evrov stranske kazni in vračilo 460.000 evrov, ki jih je prejel od Patrie, medtem ko je bil Zupan zaradi zlorabe položaja obsojen na poltretje leto zapora, plačati bi moral tudi 20.000 evrov stranske kazni.

Čeprav je Zupan v postopku na prvi stopnji vseskozi zatrjeval, da o postopku nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov ni obveščal nikogar nepooblaščenega, je višjim sodnikom marca lani predložil kopijo dokumenta z dne 28. junija 2005, v katerem piše, naj to nadaljuje. »Po nalogu državnega sekretarja nadaljujte informiranje predstavnikov finskega proizvajalca kolesnikov skladno s prejetimi usmeritvami. Kontaktna oseba je še naprej g. J. Cekuta. O izvedenih postopkih poročajte,« je zapisano v dokumentu, ki ga je menda podpisal Edvard Kraševec z obrambnega ministrstva.

Višje sodišče glede dokumenta, ki naj bi bil zanj razbremenilen, ni izvedlo dokaznega postopka, tako se Zupanu o njem tudi ni mogel izreči. Zato je bila po mnenju vrhovnih sodnikov kršena Zupanova pravica do izvajanja dokazov v njegovo korist.

Nelogičnosti na dokumentu

Po lanski seji višjega sodišča se je javno oglasil tudi nekdanji državni sekretar Franci Žnidaršič, po nalogu katerega naj bi Zupan nadaljeval z obveščanjem. Žnidaršič je na dokumentu opazil nekaj nelogičnosti, ki v negotovost postavljajo verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal. Namesto urada je obstajal direktorat za logistiko.

»Poleg tega je dokument podpisal Edvard Kraševec kot vodja sektorja za opremljanje, čeprav je bil 28. junija 2005 še vedno vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko. Pričakujem, da bodo pristojne službe opravile svoje delo pri ugotavljanju verodostojnosti predstavljenega dokumenta,« je takrat pojasnil Žnidaršič, medtem ko je obrambno ministrstvo dopustilo možnost, da je dokument pristen.

»Ministrstvo za obrambo je ob vpogledu v dokument ocenilo, da bi na podlagi sestavin dokumenta, kot so glava, številka zadeve − klasifikacijski znak, naslovnik, podpisnik, žig in pisarniške odredbe, lahko šlo za dokument, ki je nastal na ministrstvu za obrambo,« so lani zapisali na ministrstvu.

Vrhovno državno tožilstvo je sicer po seji višjega sodišča podalo novo kazensko ovadbo proti Zupanu, ki je po njihovi oceni poskušal s ponarejenim dokumentom vplivati na odločitev višjih sodnikov.

Podpisani pod dokumentom, zdaj že pokojni Edvard Kraševec je bil sicer zaslišan v okviru predkazenskega postopka, na sojenju na prvi stopnji zaradi slabega zdravstvenega stanja ni pričal, je danes pojasnila višja sodnica poročevalka Stanka Živič. Proti upokojenemu brigadirju Zupanu glede spornega dokumenta še poteka sodna preiskava, uvedena decembra lani.

Zagovorniki Cekute in Zupana so na današnji pritožbeni seji zatrjevali, da sodna preiskava kaže, da gre kljub vsemu za avtentičen dokument. V okviru preiskave je bila namreč zaslišana pravnica obrambnega ministrstva Breda Bunič, ki je menda povedala, da so na ministrstvu našli tudi originalni dokument. »Delal sem v skladu s predpisi, pooblastili in tudi navodili,« je danes višjim sodnikom zagotovil Zupan.

»Če bi bil dokument pristen in bi potekala takšna komunikacija med organi držav (Patria je finsko državno podjetje; op. a.), potem bi nas lahko bilo sram, da države komunicirajo med seboj prek slikarjev, tako rekoč pod mizo, ne pa po uradni poti,« je danes pred sodno palačo dejal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.
Glavna obravnava na višjem sodišču se bo začela 10. oktobra, do takrat pa bodo višji sodniki pridobili še spis sodne preiskave proti Zupanu.