Vlak spet zakuril Kras

Intenzivno gori na več hektarjih površine ob železniški progi blizu Divače.

Objavljeno
03. avgust 2017 20.20
B. Š.
B. Š.

Divača - Popoldan je zagorelo ob železniški progi med Divačo in Rodikom. Sežanski gasilci so bili o tem obveščeni ob 16.40.

Od dežurnega Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana smo izvedeli, da intenzivno gori na več hektarjih površine - gori mešani gozd in kraška gmajna.

Pri gašenju sodelujejo poleg poklicnih gasilcev tudi vsi gasilci prostovoljnih gasilskih društev Kraške gasilske zveze, čakajo pa na pomoč vojaškega helikopterja za gašenje.

Natančne površine požarišča nam še niso znali povedati, vleče pa se en kilometer ob progi slaba dva kilometra pred Divačo (nedaleč od ceste proti Lokvi). Gasilci tudi še niso vedeli, ali so ogrožene hiše.

Da je zagorelo ob progi, nam je potrdil tudi direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc, ki je povedal, da so ugotovili, kateri vlak je zakrivil požar in so ga zato ustavili. Železniška proga je trenutno še prevozna.

Visoka vročina seveda dodatno otežuje delo gasilcem, krajina je povsem presušena, ob tem piha veter južne smeri. Zaradi dima pa velja opozorilo voznikom na primorski avtocesti proti morju.

***

Zaradi vročega vremena je izbruhnilo nekaj požarov v naravi. Ali veste kaj storiti, če opazite požar? Pripravil urad za zaščito in reševanje.