Vrh gore je šele polovica opravljene poti

Neprimerna obutev in oprema ter slaba pripravljenost ali slabo vreme kar kličejo po nesreči.

Objavljeno
16. julij 2017 21.06
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Policisti so v petek zjutraj zaradi dežja preverili več planinskih izhodišč in pri Valvazorjevem domu pod Stolom dva planinca opozorili na neprimerno obutev in oblačila. Na Stol sta se odpravila v dežju in megli, oblečena pa sta bila le v kratke hlače in nizke pohodne čevlje. Tudi ta konec tedna ni šlo brez nesreč v gorah.

Gorski reševalci so tudi ta konec tedna imeli polne roke dela. Na celjskem območju so posredovali na Ojstrici, saj je planinca obšla slabost, gorski reševalci pa so ga s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v ljubljanski UKC. Zvečer pa se je na Mrzli gori v občini Solčava zaplezal planinec, ki so ga rešili s stene in prav tako s helikopterjem prepeljali v dolino.

Istega dne se je pri sestopu z Male Mojstrovke poškodovala planinka – tudi po njo je poletel helikopter in jo po tem, ko so ji reševalci imobilizirali nogo, prepeljali v jeseniško bolnišnico. Tolminski gorski reševalci pa so morali pomagati udeleženki kanjoninga, ki jo je obšla slabost. Pospremili so jo do reševalnega vozila. Malo pred pol osmo zvečer so posredovali še na Rombonu nad Bovcem, kjer si je pohodnica pri zdrsu poškodovala nogo in glavo. Gorski reševalci GRS Bovec so jo našli in jo pospremili do letališča v Bovcu, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin.

Več podobnih posredovanj je bilo tudi včeraj, zaradi številnih nesreč v gorah, ki so se zgodile v zadnjih nekaj koncih tedna, pa policisti pozivajo k premišljenim odločitvam in večji previdnosti. Ravno v petek so na primer policisti pri Valvazorjevem domu pod Stolom dva planinca opozorili na neprimerno obutev in oblačila.

»Ljudem, ki se nameravajo zadrževati v gorah, sporočamo, naj premislijo, kakšno doživetje si želijo. Prav tako vsem planincem in gornikom svetujemo, naj se na turo že vnaprej ustrezno pripravijo in se tako izognejo nepotrebnemu tveganju,« so sporočili in dodali, naj planinci upoštevajo tudi vreme – v prejšnjih dneh je bilo napovedano zelo spremenljivo vreme, za katerega so značilni vremenski preobrati s plohami in nevihtami.

Nižjih vzpetin ne primerjajte z visokogorjem

Na policiji pri tem še svetujejo, da lahko planinci že z upoštevanjem osnovnih nasvetov odpravijo levji delež tveganja v gorah: »Načrtujte vzpon in ga že v načrtovanju prilagodite svojim psihofizičnim zmožnostim, nižjih hribov in vzpetin pa ne primerjajte z visokogorjem, saj je za to potrebne več pripravljenosti in opreme,« pravijo in dodajajo, da za krajši vzpon ni potrebnega veliko načrtovanja, je pa tudi za krajše pohode kljub vsemu treba preveriti vsaj vreme, pot, opremo in se prepričati, da pot zmorete opraviti.

»Upoštevati morate svoje zmožnosti in pravočasno odnehati. Ko boste dosegli vrh, boste šele na pol poti, saj bo treba še sestopiti v dolino. Upoštevajte vremensko napoved in spremljajte vreme ter začnite vzpon. Če je vreme že slabo, pričakujte tudi nevihte, ki jih spremljajo strele,« še svetujejo. V gore se je treba odpraviti dovolj zgodaj, ko še ni prevroče.

Zelo pomembni sta ustrezna oprema in pohodna obutev. Veliko nesreč se zgodi, ko planinec zaide s poti, zato je treba uporabljati le poti, označene z markacijami. Hoja v dvoje ni le prijetnejša, temveč tudi varnejša, saj je pomoč bolj ali manj odvisna od sreče. Če gredo na pot tudi otroci, je treba turo prilagoditi njim.