Policija nabavila dva drona, a sta zaradi birokracije na tleh

Droni koristni pri iskanju oseb, ogledu kraja kaznivega dejanja ali prometne nesreče. Država menca z ureditvijo.

Objavljeno
07. junij 2016 18.23
Mitja Felc
Mitja Felc

Razvoj sodobnih tehničnih sredstev, med katera sodijo tudi brezpilotni letalniki oziroma droni, za policijo lahko pomenijo korak naprej v boju proti kriminalu, zagotavljanju javnega reda in miru, iskanju pogrešanih, nadzoru prometa ... A država tudi na tem področju, tako kot pri ureditvi civilne uporabe, zelo zamuja.

Slovenska policija je že nabavila dva manjša drona, a lahko poletita le za namene testiranja in proučevanja različnih možnosti uporabe. Njihove uporabe država namreč ni uredila v zakonu, ki določa naloge in pooblastila policije. Daljinska zrakoplova samo zato ne smeta »na delo«. Odločitev o postopni nadaljnji nabavi dronov bodo sprejeli šele po celoviti proučitvi uporabe in ko bodo za uporabo izpolnjeni zakonski pogoji.

»Zaradi številnih prednosti (racionalnost, varnost policistov) tuje policije kot nosilce tehničnih sredstev za video- in avdiosnemanje vse pogosteje in vse bolj uspešno uporabljajo tudi daljinsko vodene zrakoplove, zato tudi v slovenski policiji proučujemo možnosti njihove uporabe,« pojasnjuje Vesna Drole z generalne policijske uprave. V nadaljevanju pojasni, da »bi morala biti poleg civilne zakonodaje uporaba daljinsko vodenih zrakoplovov zaradi opravljanja policijskih nalog urejena tudi v zakonu, ki določa naloge in pooblastila policije«.

V predlogu spremembe zakona (ta je trenutno v medresorskem usklajevanju) sta zato predvideni možnosti njihove uporabe v primerih, ko bi bili na podlagi okoliščin konkretnega primera izpolnjeni zakonski pogoji za uporabo tehničnih sredstev za fotografiranje ter video- in avdiosnemanje.

Drone vidijo predvsem kot pripomoček pri iskanju oseb, ogledih krajev kaznivih dejanj in prometnih nesreč, pri preprečevanju in odkrivanju nezakonitih prehodov čez državno mejo in preprečevanju vseh vrst čezmejne kriminalitete, pri uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov, nadzoru na športnih prireditvah in javnih zbiranjih ...

***

V jutrišnjem časopisu in na spletni strani Dela boste lahko prebrali, kje smo z zakonodajo z droni, kam gremo, predstavili bomo najbolj odmevne incidente kot tudi poslovne priložnosti, ki jih prinašajo droni.