Vsemogočna energija ji je izpraznila denarnico

Špela Peternel, vodja sekte Happy, happy, je stranke prepričevala, da bodo ob prekinitvi tečaja tudi zboleli.

Objavljeno
22. marec 2016 16.01
Ljubljana, 02.02.2016, predobravnavni narok za Spelo Peternel vodjo sekte happy happy. Foto: Marko Feist
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – »V štiriletnem sodelovanju nismo razdrli niti ene pogodbe in vse do konca nikoli nisem niti za sekundo pomislila, da bila Špela delala v mojo škodo,« je na sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču Špeli Peternel, vodji sekte Happy, happy, povedala oškodovanka Mateja Tunič.

Tuničeva, partnerka Janeza Egarta, ki od podjetja Špele Peternel Sina 5 zahteva 100.000 evrov, je na sodišču povedala, da se je vse skupaj začelo leta 2009, ko je Peternelova zanjo izdelala numerološki izračun, ki naj bi pokazal, kje so njene blokade, da v življenju ni bolj uspešna. »Peternelova mi je potem predlagala, naj se udeležim enomesečnega tečaja, ki me bo dvignil na višjo raven, novo pridobljena znanja in energija pa mi bodo pomagali do neslutenih uspehov tako v zasebnem kot tudi poslovnem življenju,« je pripovedovala Tuničeva. Ker je enomesečni tečaj dejansko prinesel rezultate, ji je Peternelova predlagala enoletni tečaj s še višjimi ravnmi energije in možnostmi za še večje uspehe, zanj pa bi bilo treba plačati 6000 evrov.

Močni energetski tokovi za višjo raven

Naslednji predlog Peternelove je bil tečaj za prav posebno pridobivanje znanja, ki je stal 24.000 evrov. »Peternelova nam je zagotavljala, da bomo, če se tega tečaja ne udeležimo, energetsko ostali nekje na pol poti, da bomo zboleli, da bodo zboleli naši bližnji, da bomo ostali brez svojih partnerjev.«

Proti koncu leta 2009 je Peternelova odšla na Kitajsko in od tam sporočila, da so energetski tokovi tam tako močni, da bi bilo nujno preiti na še višjo stopnjo, tečaj pa stane 24.000 evrov. »Moj partner Janez Egart se je kvalificiral za ta tečaj, kar je pomenilo, da je plačal zahtevani znesek in od Peternelove dobil obljube, da mu bo šlo po enomesečnem tečaju vse kot po maslu, da bo lahko začel uresničevati posle, za 10, 50 in celo 100 milijonov evrov,« je pojasnjevala Tuničeva.

Eden od udeležencev tečaja je takrat omenil, da bi lahko unovčil nekakšne bančne garancije, in Peternelova je, kot je povedala Tuničeva, takoj zgrabila priložnost in udeležencem predstavila načrt »projekta globalnega razvoja, vpeljave in trženja antistresnega programa«, ki ga je izvajala njena družba Sina 5. Projekt, vreden več milijonov evrov, naj bi po njenih zagotovilih prinesel velike dobičke. Skupina je ustanovila družbo EMRS, energetsko-motivacijski-relaksacijski spa, d. o. o., in vanjo vložila svoj denar. EMRS je Sini 5 konec leta 2010 nakazal skupno 300.000 evrov, ki naj bi jih porabili za izobraževanje dvanajsterice izvajalcev antistresnega programa. Peternelova je v projekt prek Tuničeve in Egarta pritegnila še Tomaža Završnika, večinskega lastnika družbe Tomas sport 2, ki v verigi trgovin Tomas sport prodaja športno opremo.

Z vsem skupaj ni bilo nič in ko so vlagatelji začeli spraševati, kako in kaj, je Peternelova skupini in Završniku predstavila drug projekt, s katerim naj bi bajno zaslužili. Končalo se je tako, da je družba Tomas sport 2 s pol milijona evrov dokapitalizirala EMRS. Vplačala je še dodatnih 200.000 evrov, maja 2011 pa so podpisali pogodbo, po kateri bi Sina 5 morala razviti koncept velnes storitev in ga prenesti na EMRS. Peternelova je vmes izginila v neznano, nato so sklenili aneks, po katerem bi EMRS postal ekskluzivni lastnik izdelka, imenovanega Space Chapel, ki naj bi stal 35.000 evrov, zanj pa naj bi imela že od 40 do 70 kupcev – do oktobra 2011 so na račun Sine 5 tako nakazali še pol milijona evrov. Šlo naj bi za posebne sobe za sproščanje s posebej poudarjeno pozitivno energijo, ki bi jo lahko vsak imel doma.

Davčna inšpekcija jim je naložila kazen

Tuničevo in Janeza Egarta oziroma podjetje EMRS je nato obiskala davčna inšpekcija in hotela izvedeti, za kaj so porabili milijon evrov. »Tega jim nikakor nismo znali pojasniti, zato smo od Peternelove in njene mame pridobili dokument, s katerim naj bi dokazali, da smo milijon porabili za izobraževanje, ki pa ga ni bilo,« je povedala Tuničeva. Inšpekcija take razlage ni upoštevala in je podjetju EMRS naložila kazen. Tuničeva je na koncu še razložila, da je Peternelova, ki sicer nima formalne izobrazbe, sebe predstavljala kot vsemogočno eneregijo, brez katere nihče, ki te energije ne pridobi, ne more v življenju narediti nič pametnega, velikega. »In mi smo ji verjeli,« je dejala na koncu. Proti koncu leta 2001 je vse skupaj začelo razpadati, rezultatov ni bilo in ljudje so hoteli izvedeti, kje je njihov denar oziroma so ga zahtevali nazaj.

Sum, da Peternelova ne deluje po črki zakona, so potrdili kriminalisti, ko so avgusta 2013 sporočili, da je takrat še osumljenka pod pretvezo zagotavljanja pozitivne energije, ki bo vplivala na življenjsko uspešnost, oškodovance prepričala, da so ji izročali izrazito nesorazmerno visoke zneske v zameno za izvajanje tretmajev za izboljšanje pozitivne energije, uspešnost in boljše počutje oziroma kot vložek v njeno dejavnost. Po podatkih policije naj bi ji med letoma 2008 in 2011 oškodovanci za njene storitve plačali kar 1,8 milijona evrov. Zoper 43-letno podjetnico, ki je med drugim menda obljubljala, da bo šel denar v nekakšno oazo, kjer bodo člani živeli srečno, in centre dobrega počutja v ZDA, je tožilstvo spisalo obtožnico zaradi petih poslovnih goljufij in pranja denarja.