Walter Wolf z obtožnico o pranju denarja še ni seznanjen

Njegov odvetnik je začuden, da je vsebina obtožnice že v javnosti, stranka v postopku pa o njej še ni obveščena.

Objavljeno
08. avgust 2017 14.57
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana − Specializirano državno tožilstvo je proti poslovnežu Walterju Wolfu vložilo obtožnico zaradi pranja denarja − a Wolf in njegov odvetnik Dušan Korošec o tem še nista bila obveščena. Korošcu se zdi nenavadno, da tožilstvo preganja osebo, ki ni slovenski državljan, zaradi domnevnega kaznivega dejanja, ki ni bilo storjeno v Sloveniji, temveč v Avstriji.

Javnost o postopku izvedela pred vpletenim?

Korošec je začuden, da se je vsebina obtožnice pojavila v javnosti, medtem ko stranka v postopku o njej še ni obveščena. Iz medijskih objav po njegovih besedah z Wolfom sklepata, da gre za zadevo, o kateri se je pred tem vodila preiskava.

Poslovnež je za portal Politikis dejal, da »nikoli ni bilo nikakršnih podkupnin in ne pranja denarja, ne v poslu s Patrio, ne pri kakršnemkoli drugem poslu«. Kritičen je bil do dela tožilstva in se je vprašal, kot državljana katere države ga bodo sploh preganjali: kot kanadskega, nemškega, švicarskega ali hrvaškega. Obenem pa je razkril tudi, da z avstrijskim posrednikom in lobistom Wolfgangom Riedlom poslujeta še danes.

Patria

Tožilstvo je obtožnico vložilo 10. julija, ta pa še vedno ni pravnomočna, so pojasnili. Po poročanju POP TV gre za 2,3 milijona evrov, ki jih je Wolf domnevno dobil od dela provizije Patrie pri poslih za dobavo oklepnikov Slovenski vojski.

Obtožnica Wolfu očita, da je razpolagal z denarjem iz kaznivih dejanj, da bi prikril izvor denarja, ki ga je Patria namenila za podkupnine. Denar iz podkupnin naj bi potoval na različne račune bank v Avstriji, Liechtensteinu in Kanadi, v gotovini pa tudi v Slovenijo. 3,6 milijona evrov so domnevno nakazali na račun Riedlove avstrijske družbe, ta pa je menda poskrbel, da je 2,3 milijona evrov dobil Wolf, je poročala POP TV.

Wolf je bil sicer med osumljenimi v aferi Patria, a je kazenski pregon proti njemu avgusta 2015 zastaral. Sredi sojenja je namreč odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja 2015, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja.

Prav tako je bil Wolf med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.