Wolf bo še nekaj dni v zaporu

Kanadsko sodišče je odločilo, da gre Walter Wolf ob plačilu varščine na prostost, a najprej mora prinesti denar.

Objavljeno
29. januar 2015 18.13
Slovenija, Ljubljana, 21.05.2012 - nadaljevanje sojenja v zadevi Patria. Na sliki Walter Wolf. Foto: Leon VIDIC/DELO
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Ljubljana, Dunaj – Poslovneža Walterja Wolfa bo kanadsko sodišče izpustilo na prostost, dokler ne odloči o njegovi izročitvi Sloveniji. A dokler ne plača 200.000 kanadskih dolarjev varščine in prinese jamstva za dodatni milijon, bo ostal v zaporu.

Kot je včeraj v pogovoru za Delo povedal Wolfov odvetnik iz Avstrije Markus Singer, je sodnica v Vancouvru odločila, da Wolfa izpustijo na prostost, dokler sodišče ne odloči o zahtevi Slovenije za njegovo izročitev. Za varščino so določili 1,2 milijona kanadskih dolarjev ali preračunano 840.000 evrov.

A dokler Wolf oziroma njegovi zastopniki tega zneska ne dostavijo sodišču, bo ostal v zaporu, je povedal Singer. Del zneska, okroglih 200.000, mora prinesti v gotovini ali kot ček, za milijon pa mora zagotoviti jamstvo. Singer je pojasnil, da bo Wolf vzel hipoteko na hišo, za to pa je potrebnih nekaj dni, saj morajo pripraviti pogodbo. Šele takrat bo lahko Wolf odkorakal na prostost.

Naslednja obravnava bo v Vancouvru 22. marca. Do takrat bo Wolf torej lahko počakal na prostosti, ko bo zagotovil denar in jamstvo za varščino. Po mnenju pravnikov ima Wolf sicer dobre možnosti, da se izogne izročitvi, saj mu procedura omogoča pritožbe na morebitno zanj neugodno odločitev vse do kanadskega zveznega vrhovnega sodišča, medtem pa bi lahko zadeva že zastarala. To se bo namreč zgodilo 10. avgusta letos. Slovensko sodišče, ki želi zaključiti proces proti Wolfu v primeru Patria, je izpustitvi iz pripora v Kanadi nasprotovala.

Wolfovo zdravstveno stanje je slabo, je še povedal odvetnik Singer. V zaporu ima zagotovljeno medicinsko obravnavo, vendar ga bodo lahko njegovi osebni zdravniki pregledali šele po izpustitvi. Vsekakor pa je za Wolfa zaradi starosti in težav s srcem in možgani zapor težko breme. Wolf sicer ni spremenil svojega stališča, da ga v Sloveniji ne čaka pošteno sojenje, zato želi v primeru izročitve oditi v Avstrijo. Slovenijo pa znova poziva, naj umakne obtožbe zoper njega.