Z ukradeno elektriko hladil cviček

Osumljenec je v dobrem letu oškodoval Elektro Celje za 13.000 evrov.

Objavljeno
04. februar 2018 20.16
Posodobljeno
08. junij 2022 15.35
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Češnjice pri Trebelnem – Po dobrem letu je Elektru Celje v Češnjicah pri Trebelnem vendarle uspelo odkriti osebo, ki jim je mimo priključka kradla električno energijo. Vinogradnik jih je oškodoval za dobrih 13.000 evrov in bo moral stopiti pred sodnika. Grozi mu triletna zaporna kazen.

V mirni vasici sredi dolenjskih gričev v občini Mokronog-Trebelno si je moški omislil celo hlajenje nekaj tisoč litrov vina v zidanici, kar se je ljudem zdelo sila nenavadno, saj je v zidanici cviček praviloma lepo ohlajen, nam je povedal tamkajšnji domačin, ki dobro pozna razmere. Dejal je, da možakar grozi vsem naokoli, češ da so ga prijavili organom pregona, zato se ga na daleč izogibajo. Odkrivanje tatu je potekalo konec prejšnjega leta, ko so neznanci hodili po vasi s posebnimi elektronskimi napravami in prepričevali ljudi, da izdelujejo načrt za podzemni kabel.

Na novomeški policijski upravi so povedali, da so trebanjski policisti opravili ogled kraja kaznivega dejanja in začeli zbirati obvestila in dokaze, saj jih je o porabi elektrike brez plačane položnice obvestilo oškodovano podjetje. Zoper osumljenca nameravajo podati kazensko ovadbo na novomeško okrožno državno tožilstvo.

Porast tovrstnih kaznivih dejanj

V oškodovanem podjetju Elektro Celje so bili nenavadno skopi z informacijami o tem dogodku. Odgovorili niso niti na vprašanje, koliko podobnih primerov so odkrili lani in predlanskim in kje, kakor tudi ne, koliko časa naj bi B. C. s Trebelnega kradel električno energijo. Po naših informacijah je elektrika čudežno izginjala več kakor 20 let in tega nihče doslej ni odkril. Vodja kabineta uprave Maja Ivančič je pojasnila le, da njihovo pooblaščeno podjetje naključno in periodično nadzoruje nepooblaščene posege na merilnih mestih ter da v takih primerih uporabniku zaračunajo neupravičeno porabljeno elektriko in omrežnino, ki je za 30 odstotkov višja od dnevne tarifne postavke.

V Elektru Ljubljana so priznali, da v zadnjih letih zaznavajo porast kraje elektrike. Letno obravnavajo več kot 200 primerov kršitev pogodbenih določil, pri katerih so v ospredju nepravilno vstavljene glavne varovalke in samovoljni priklopi merilnih mest.

»Popolne zaščite pred inovativnimi uporabniki, ki bi se radi okoristili, ni,« je priznal predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič. Družba z električno energijo oskrbuje 338.522 merilnih mest in je razdeljena na distribucijske enote Ljubljana mesto, Ljubljana okolica, Novo mesto, Trbovlje in Kočevje. Za odkrivanje neupravičenega odjema uporabljajo več metod. Z uporabo naprednega merilnega sistema je odkrivanje hitrejše in natančnejše, saj s pridobljenimi merilnimi podatki in pripravljenimi algoritmi lahko hitro in natančno ocenijo, ali se na posameznem delu območja izvaja neupravičen odjem. Za take primere ima družba posebno ekipo, ki na terenu razišče zadevo.

Zdaj vsa gospodinjstva še nimajo naprednega števca električne energije, ampak analognega/indukcijskega, pri katerih pridobivanje merilnih podatkov poteka ročno. Na teh področjih je odkrivanje nekoliko težje in je večinoma opravljeno z naključnimi kontrolami merilnih mest ali podanimi prijavami končnih uporabnikov.

Po predpisih morajo biti vsa merilna mesta opremljena z napredno merilno infrastrukturo oziroma tako imenovanimi pametnimi števci do konca leta 2025. V napredni merilni sistem imajo zdaj vključenih dobrih 155.000 merilnih mest, kar je 45 odstotkov vseh. Na leto z naprednimi števci opremijo približno 25.000 merilnih mest. Ko bodo s sodobnimi napravami opremili vsa, verjetno inovativnih kraj ne bo manj, bodo pa zato tatove hitreje odkrili, so povedali v Elektru Ljubljana.

***

Prikaz nasprotnih dejstev (Delo, 9.3.2018):

»Dne 04.02.2018 je bil na spletnem portalu delo.si in nato dne 05.02.2018 v tiskani izdaji časnika Delo objavljen članek z naslovom 'Z ukradeno elektriko hladil cviček', kjer se navajajo neresnične trditve in informacije. Avtor članka Bojan Rajšek Boštjanu Cvetanu ni nikoli dal možnosti, da se o zapisanem izjavi. Pri tem je povsem jasno, na koga se članek nanaša, kljub uporabi inicialk B. C., saj je edina oseba v Češnjicah pri Trebelnem s konkretnima inicialkama, ki je hkrati vinogradnik. Boštjan Cvetan ni lastnik zidanice, ki se nahaja na sliki ob članku, pač pa je to njegov oče. V celoti je neresnična trditev, da naj bi B. C. mimo priključka kradel električno energijo in s tem oškodoval Elektro Celje za dobrih 13.000 evrov, zaradi česar naj bi mu grozila zaporna kazen. Boštjan Cvetan do današnjega dne ni dobil nobene položnice niti poziva k plačilu s strani Elektro Celje v omenjeni višini - nasprotno, vse obveznosti do Elektra Celje ima v celoti poravnane. B. C. nima hladilnega sistema za hlajenje nekaj tisoč litrov cvička, o čemer se lahko z ogledom zidanice vsak sam prepriča. B. C. sicer je vinogradnik, ki pa goji izključno sorto sauvignon, kar vse je tudi uradno prijavljeno na upravni enoti Trebnje. Neresnična je trditev, da naj bi B. C. grozil vsem naokoli, zaradi česar naj bi se mu vsi izogibali. Nasprotno, B. C. je izredno miren, deloven in pošten človek, na katerega se sosedje pogosto obračajo za takšno ali drugačno pomoč. Neresnična je trditev, da naj bi neznanci hodili po vasi s posebnimi elektronskimi napravami in prepričevali ljudi, da izdelujejo načrt za podzemni kabel. Na Elektro Celje d.d. so potrdili, da so navedenega dne dejansko snemali omrežje zaradi izdelave načrta omrežja ter vrisa v geografski informacijski sistem. Organi pregona niso doslej Boštjana Cvetana ne obiskali ne drugače kontaktirali, prav tako iz uradnih evidenc izhaja, da ni v nobenem kazenskem ali predkazenskem postopku. Neresnična so namigovanja, da naj bi bil B. C. odgovoren za to, da naj bi na omenjeni nepremičnini elektrika čudežno izginjala že več kot 20 let.«

Odvetniška družba Čeferin v imenu Boštjana Cvetana

***


Opravičilo


V članku »Z ukradeno elektriko hladil cviček« z dne 4. 2. 2018 smo zapisali, da naj bi B. C. s Trebelnega kradel električno energijo, s čimer naj bi Elektro Celje oškodoval za 13.000 evrov. Izkazalo se je, da navedeno ne drži in da B. C. oziroma Boštjan Cvetan nikoli ni bil niti osumljenec v tem postopku, zato se mu opravičujemo.


Uredništvo Dela