Za Hildo Tovšak izdana mednarodna tiralica

Policija jo pospešeno išče po Sloveniji. Pličanič: »Če je šlo za napako, pričakujem ustrezne ukrepe«.

Objavljeno
20. maj 2013 15.13
HILDA TOVSAK PRED SODNIKA
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Maribor - Tovšakovo so policisti iskali na vseh pričakovanih lokacijah - med drugim na stalnem prebivališču v Ljubljani in na posestvu v Mislinji, vendar je nikjer niso našli, je za STA pojasnila tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole. Po njenih besedah slovenska policija nadaljuje s pospešenim iskanjem Tovšakovo po Sloveniji.

Hildi Tovšak, pa tudi Alešu Pangercu, so pripor v petek sicer odpravili zaradi poteka zakonsko določenega roka, do katerega lahko traja pripor za očitana kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril.

Na specializiranem državnem tožilstvu so pojasnili, da so sicer zoper Hildo Tovšak in ostale najprej vložili zahtevo za preiskavo zaradi hujše oblike kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril, a, kot so s tožilstva sporočili danes, je »bilo po preučitvi tistega dokaznega gradiva, ki ga je tožilstvo prejelo po vložitvi zahteve za preiskavo, očitek potrebno spremeniti, saj je iz zbranih dokazov izhajal utemeljeni sum izvršitve milejše oblike kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril«, za kar pa je namesto od šestih mesecev do petih let zagrožena zaporna kazen nižja, in sicer do treh let.

V primeru, ko gre za očitke kaznivih dejanj do treh let zapora, se za pripor uporabljajo določbe kazenskega zakonika o skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, in sicer se sme pripor odrediti le izjemoma, trajati pa sme največ 15 dni.

Zoper Tovšakovo je bil pripor, kot smo poročali, odrejen zaradi očitkov treh zgoraj omenjenih kaznivih v že znani zadevi glede delavcev na gradbišču TEŠ 6.

V petek pripor odpravili, v soboto spet odredili

Spomnimo, da so v petek zoper Tovšakovo, pet fizičnih in dve pravni osebi vložili novo obtožnico in hkrati predlagali tudi odreditev oziroma podaljšanje pripora zoper tri osebe.

Senat Okrožnega sodišča v Mariboru je predlogu tožilstva v celoti sledil in v soboto zoper Tovšakovo in Aleša Pangerca odredil pripor, saj se, kot so sporočili, »okoliščine, zaradi katerih je bil odrejen pripor, niso spremenile«.

Danes pa je senat zoper Tovšakovo odredil še pripor zaradi begosumnosti, posledično pa so bili izdani tudi Evropski nalog za prijetje in predajo, tiralica in mednarodna tiralica.

Vrhovno sodišče je aprila zavrnilo zahtevo odvetnika Borisa Kandutija za varstvo zakonitosti za odpravo pripora trem osumljencem, ki so osumljeni kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja daril pri gospodarskem poslovanju.

Če je šlo za napako, minister Pličanič pričakuje ustrezne ukrepe

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da bo minister Senko Pličanič glede zadeve od specializiranega državnega tožilstva zahteval poročilo. Oceno o tem, ali so bile v konkretnem primeru storjene strokovne napake, bodo podali po tem, ko bodo poročilo proučili.

»Če se bo ugotovilo, da gre za napako, minister za pravosodje pričakuje ustrezne ukrepe znotraj državnega tožilstva in tudi razmislek odgovornih na tožilstvu o objektivni odgovornosti,« so še sporočili.