Za krajo odgovarjal poslovodja na dopustu

Kršitev pravic delavcev. Silvo Mesojedec je bil neupravičeno odpuščen.

Objavljeno
15. februar 2017 18.11
Mesojedec
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Z zaslišanjem prič se je na novomeškem okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje zoper nekdanje vodstvo Semenarne Ljubljana. Obtožni predlog takratnemu predsedniku uprave Borutu Mavsarju in nekdanjemu pravniku v tej družbi Saši Miklavcu očita, da sta odpuščenemu uslužbencu Silvu Mesojedcu kršila temeljne pravice delavcev.

Nekdanji blagajnik v novomeškem vrtnem centru Kalia, v kateri je bil Mesojedec poslovodja, Aleš Gramc je sodišču povedal, da se je vsa zgodba začela, ko ga je zamotil neznanec in iz blagajne ukradel približno 500 evrov. Denar je nato vzel iz druge blagajne in manko pokril, naslednji dan pa je primanjkljaj poravnal iz lastnega žepa. »Meni so očitali, da sem delal z onim možakarjem,« je sodišču povedal Gramc. To je bil tudi razlog, da so Gramcu dali v podpis sporazum o prenehanju delovnega razmerja, ki ga je tudi podpisal.

Kamere so tatvino zabeležile, posnetek so videli policisti, kar je potrdil na zaslišanju tudi policist Andrej Štefanič, vendar se je posnetek po treh dneh izbrisal. Gramc je še povedal, da mu je sindikalistka Nuša Zupančič predlagala, naj sam napiše odpoved delovnega razmerja. »Na eni obravnavi so me vprašali, ali sem bil normalen, da sem to podpisal,« je še rekel Gramc.

Izbral krsto in odklanjal hrano

Čeprav je bil v času kraje poslovodja Mesojedec na dopustu, so tudi njemu dali v podpis sporazumno odpoved delovnega razmerja, čemur se je zoperstavil, zato je prejel odpoved iz krivdnih razlogov. Nato je istega leta 2011 zoper podjetje Semfin, v katero je bil skupaj s 141 delavci iz Semenarne Ljubljana premeščen, vložil tožbo na delovno in socialno sodišče in jo dobil. Na višje delovno in socialno sodišče se je nato pritožil toženec in sodbo izgubil oktobra 2012. Na podlagi obeh razsodb bi moral Semfin pozvati Mesojedca nazaj na delo in mu izplačati vse plače s prispevki vred od 21. julija 2011. Podjetje je Mesojedca sicer formalno pozvalo na delo, a delati ni začel, ni mu bilo na novo vzpostavljeno delovno razmerje, niti ni prejel nobene plače, saj je bilo podjetje blokirano in ni več poslovalo.

Poigravanje z njegovo usodo je Mesojedca privedlo do prve gladovne stavke pred stavbo vlade leta 2014, naslednje leto pa se je pred zgradbo Semenarne Ljubljana na Dolenjski cesti ulegel v krsto in tudi odklanjal hrano.

Takratna direktorica maloprodaje Semfina Jelka Stopar je na sodišču povedala, da sta z Mesojedcem lepo sodelovala. Po tatvini denarja iz blagajne je presodila, da je treba obvestiti nadrejena Mavsarja in Miklavca (Semenarna Ljubljana, op. p.) ter se zavzela, da se Mesojedcu »da še ena priložnost in da se spor reši na manj restriktiven način«. Na vprašanje tožilke, ali je poslovodja odgovoren, čeprav je na dopustu, je Stoparjeva odgovorila, »da je v takem primeru odgovoren njegov namestnik«. Sodišče je Stoparjevi predočilo izjavo Mavsarja in Miklavca, ki sta na glavni obravnavi izjavila, da je prav ona tista, ki je zahtevala Mesojedčevo odpustitev, a je priča to zanikala.

Na vprašanje, zakaj o tatvini ni obvestila direktorja Semfina Davida Kavčiča, je Stoparjeva pojasnila, da je z Miklavcem in Mavsarjem operativno sodelovala. Sodišče bo nadaljevalo delo aprila, ko bodo zaslišali direktorja Semfina Davida Kavčiča, odvetnico Semenarne in Semfina Petro Jereb in nekdanjega uslužbenca Semenarne Jureta Vončino.