Za tragedijo krivi kokain in nelegalni posli

Bojan Kajfež je spregovoril o nelegalnih poslih z avtomobili, ki naj bi mu jih naprtila Petra Kramberger.

Objavljeno
13. december 2017 15.55
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Bojan Kajfež, ki mu tožilstvo očita umor 38-letne Petre Kramberger, je na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj dopolnil svoj zagovor, v katerem je pojasnjeval ozadje sporov, ki so nastajali med njim in pokojno in ki so po njegovem naposled pripeljali do njene smrti.

Bojan Kajfež, ki je 17. aprila letos ob približno pol peti uri popoldne v gostinskem lokalu Klub Pržan pristopil do mize, kjer je sedela najemnica Petra Kramberger s prijateljico, in jo s pištolo znamke Tanfoglio osemkrat ustrelil, je na sodišču že oktobra sicer podal svoj zagovor. V njem je med drugim pojasnil, da sta bila s Krambergerjevo prijatelja in poslovna partnerja. Krambergerjeva, ki jo pozna kakšnih šest let, spoznala pa sta se v nekem lokalu, je bila edina oseba, na katero se je lahko zanesel, ko mu je pred leti umrla žena. Povedal je, da se takrat dva meseca ni streznil in je ostal brez vseh prijateljev, ona pa ga je »porihtala«.

Tudi zato je tako on njej stal ob strani, ko je bila ona tista, ko je potrebovala pomoč. Njen nekdanji mož jo je menda z otrokoma vred postavil pred vrata. V začetku leta 2015 pa sta se dogovorila, da bosta skupaj prevzela ljubljanski lokal Papillon. Sprva je ta lokal lahko preživel tako njega kot njo, vendar se je vse zapletlo, ko je Krambergerjeva začela zahajati v slabo družbo. Nekega dne se je tako recimo vrnil v lokal in videl Petro s svojimi prijatelji v skladišču s krožnikom kokaina in steklenicami viskija. Hotel jo je odvrniti od tega in ji pomagati, a je bilo menda samo slabše. Petra, ki je bila pred tem skrbna mati samohranilka, se je po njegovih besedah s svojimi prijatelji vsak dan v lokalu omamljala in zapravljala denar. Ko je ena od natakaric prišla po svojo plačo, ji je domnevno celo zabrusila, da je šel denar od njene plače za »ta belega« in da bo morala počakati. Lokal sta nazadnje zaprla.

Včeraj je Kajfež pojasnil še več razlogov, zakaj naj bi šel njun odnos po zlu, krivdo je tako med drugim pripisal tudi njenemu druženju z Mladenom J., ki jo je »navlekel« na kokain. Ko se je spravila k sebi, sta odprla lokal v Pržanu in sprva je bilo vse v redu, kmalu pa se je ponovila zgodba s kokainom. Mladen J. naj bi tudi poskušal preprečiti njuno poslovno sodelovanje.

Z goljufijami naj bi zaslužila do 100.000 evrov

Kajfež je spregovoril tudi o poslih z avtomobili, s katerimi naj bi se ukvarjala Krambergerjeva. Po njegovih besedah je ljudem obljubljala, da lahko priskrbi avtomobile, ki jih Finančna uprava zasegla in prodajala na dražbi. »Jaz s temi posli nisem imel ničesar, Petra me je le kdaj prosila, naj prevzamem denar, če nje recimo ni bilo v lokalu,« je med drugim povedal Kajfež, za katerega so določene priče sicer povedale, da je bil v resnici on tisti, ki je vodil posle z avtomobili. Vendar Kajfež trdi, da je sam le predajal denar, kadar je ga je Krambergerjeva za to prosila, in da je mislil, da gre za zakonit posel, zato je nekaj ljudi celo napotil nanjo. Kajfež meni, da je Krambergerjeva, ki je na ta račun goljufala ljudi, nelegalno zaslužila med 60 in 100 tisoč evrov, vso godljo, ki je nastala z ogoljufanimi kupci, pa je naprtila nanj: »Po več mesecih sem sam v skladišču našel dokumentacijo, ki se je nanašala na nakupe avtomobilov, ki pa je bila ponarejena,« je še povedal Kajfež in dodal, da so se kmalu začeli v lokalu namreč oglašati ogoljufani kupci, ki so zahtevali svoj denar.

Kajfež, ki je prav tako že spregovoril o dolgovih, v katerih se je po lastnih besedah znašel zaradi Krambergerjeve, je v sodni spis vložil tudi notarski zapis, s katerim dokazuje, da je vzel 50 tisoč evrov kredita (z obrestmi vred je njegov dolg znašal 70 tisočakov). Krambergerjevi je menda izročil sprva 25.000 evrov za nekaj mesečnih najemnin in odkup opreme v lokalu, še 15.000 evrov pa je šlo kasneje za vračilo njenih dolgov, ki si jih je nakopala zaradi uživanja kokaina. Preostanek sta porabila za obnovo lokala in ureditev okolice.

A čeprav sta bila pred odprtjem lokala dogovorjena, da mu bo vrnila izposojeni denar, on pa bo lokal prepustil njej in se umaknil iz posla, se mu je ona menda začela celo posmehovati, ga ignorirati in mu govoriti, da denarja ne bo nikoli videl. To pa še ni bilo vse. Enkrat, ko naj bi bila Krambergerjeva na Ptuju, se je po delu v lokalu z motorjem peljal domov, ko je zagledal njen avtomobil, parkiran ob cesti. Ko se je peljal mimo, je slišal dva strela, kasneje pa še enega in krogla ga je zadela v nogo. Strelca ni videl. Dogodka Kajfež ni prijavil, je pa sodniku pokazal brazgotino od rane. Takrat je Krambergerjevo tudi seznanil z dogodkom, a mu je zatrdila, da je bila na Ptuju. Tudi sicer naj bi ga obiskovali neznanci in mu grozili, zaradi česar si je za lastno varnost celo nabavil nekdanjega policijskega psa.

Zaradi vsega se je Kajfež tako menda znašel v brezizhodni situaciji, tistega dne pa se zaradi tega odločil za to skrajno potezo.