Za zaprtimi vrati se niso mogli dogovoriti

Andrej Lovšin bo moral dokazati, od kod mu nezakonita lastnina, država jo je naštela za 1,88 milijona evrov.

Objavljeno
15. junij 2015 18.55
Mitja Felc, kronika, STA
Mitja Felc, kronika, STA
Ljubljana – Brez navzočnosti toženih strank Andreja Lovšina ter njegovih sorodnic Lucije in Marije Lovšin se je na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča začel postopek za odvzem 1,88 milijona evrov premoženja, ki ga je po izračunih dacarjev in tožilcev nekdanji predsednik uprave Intereurope pridobil nezakonito.

Sredi maja bi se moral po prvotnih načrtih že začeti narok za odvzem premoženja nezakonitega izvora, a je Andrej Lovšin presenetil z nenavadnim manevrom. Zaprosil je namreč za brezplačno pravno pomoč. Do pred kratkim so nekdanjega prvega moža Intereurope zastopali v Odvetniški družbi Čeferin, ki so tudi spisali odgovor na tožbo, a ga v tem postopku ne zastopajo več. Lovšin je zato na koprsko okrožno sodišče aprila vložil prošnjo za dodelitev brezplačne pravne pomoči. S takšno potezo je le za mesec dni preložil začetek postopka na sodišču, saj je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo. Ker je Lovšin večino premoženja prenesel na družinske člane, sta se v tožbi znašli še njegovi mati in hči.

Pravdni postopek

Narok − ki se je včeraj, kot je to navada, začel za zaprtimi vrati v upanju, da se tožene stranke in specializirano državno tožilstvo pogodijo in se poravnajo − je bil po neuspelih pogajanjih odprt za javnost. A se je zapletlo, saj sta pravna pooblaščenca Lucije in Marije Lovšin zahtevala izločitev javnosti iz dokaznega postopka, saj da toženi nista javni osebnosti. Sodnica Suzana Ivanič Lovrin predlogu ni ugodila.

Po opravljenem davčnem pregledu za obdobje 2006−2010 je specializirano državno tožilstvo pri pregledu premoženja in uradno prijavljenih dohodkov ugotovilo za kar 1.881.660 evrov neskladij.

Poleg 85 kvadratnih metrov velikega apartmaja v nekdanjem Aparthotelu Jadranka na eminentni lokaciji v Portorožu in 49.650 vrednostnih papirjev Intereurope v lasti Andreja Lovšina hoče tožilstvo Lovšinovi hčeri Luciji odvzeti 35 kvadratnih metrov veliko stanovanje, prav tako v Jadranki, stanovanje na Železni cesti v Ljubljani s parkirnim mestom, stanovanje s shrambo in dvema parkirnima prostoroma v ljubljanski Vili Urbani ter avtomobil VW EOS, 2.0. Od Marije Lovšin terja 35 kvadratnih metrov velik apartma v Jadranki.

Poleg naštetega tožilci trdijo, da je nezakonitega izvora tudi za 899.951 evrov drugega Lovšinovega premoženja. Sodišče je podaljšalo začasno zavarovanje vsega premoženja Lovšinovih do pravnomočnosti odločitve o tožbenem zahtevku, Lovšinu pa je prepovedalo razpolagati z zemljiškim pismom za zemljiški dolg 300.000 evrov na apartmaju v Portorožu, Luciji Lovšin pa z zemljiškimi pismi, izstavljenimi za zemljiški dolg v višini pol milijona evrov za stanovanje v Vili Urbani. Prav tako je Lovšinovi gospodarski družbi Optio prepovedalo poravnati terjatev v višini 691.200 evrov Lovšinu. Država je isto Lovšinovo stanovanje v Portorožu zavarovala tudi v postopku zaradi davčnega dolga.

Dolg, ki ga poskuša država izterjati od Lovšina z rubežem nepremičnin, izvira iz nadzora, ki so ga davčni inšpektorji pregledali za obdobje, ko je bil predsednik uprave Intereurope. Ker izvora denarja menda ni znal ustrezno pojasniti, so ga obdavčili s 693.000 evrov, a ker se državi v davčni izvršbi ni uspelo poplačati, je državno pravobranilstvo zaradi izterjave dveh terjatev, ki jih je že prej zavarovalo s hipoteko, vložilo predlog za izvršbo s prodajo dveh nepremičnin, apartmaja v Portorožu in gozda v Ribnici (nanj je hipoteko za državo vpisala tudi Intereuropa).

Kazenski postopek

Proti Lovšinu poteka tudi kazenski postopek v zvezi z naložbo v logistični center Čehov v Rusiji. Decembra lani na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za očitano zlorabo položaja, narok za glavno obravnavo pa še ni znan. Takrat je Lovšin dejal, da stanuje v svojem stanovanju v Portorožu, da je zaposlen v svoji družbi Optio, da nima avta in da prejema 1500 evrov neto plače. Preiskava v zvezi s posli Intereurope v Ukrajini še ni končana, prav tako še ni končana obravnava odškodninske tožbe v zadevi Čehov, za kar Intereuropa od njega terja 37,5 milijona evrov. Po naših podatkih sodišče čaka na ugotovitve ruskega izvedenca za nepremičnine.