Po prihodu s svetovnega prvenstva od letala ostal le pepel

Zgorel je najstarejši hangar Športnega letališča Celje z več letali in opremo, škode je za dva milijona evrov.

Objavljeno
15. avgust 2016 23.33
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Med ponedeljkovo poznopopoldansko nevihto, ko so domačini vzklikali judoistom na Lopati, je slaba dva kilometra stran močno počilo. Po zadnjih podatkih je strela udarila v drevo v parku ob celjskem športnem letališču, nato pa preskočila na ostrešje hangarja. V nekaj minutah je bilo tam vse polno gasilcev, vendar najstarejšega hangarja in njegove vsebine niso mogli rešiti. So pa rešili preostala hangarja.

Strela je udarila okoli pol osmih zvečer, hangar je zagorel praktično takoj.

V samo nekaj minutah so na letališče Levec, kot mu pravijo domačini, prispeli gasilci PGD Levec. Kmalu so se jim pridružili še kolegi poklicne gasilske enote Celje ter pripadniki 19 prostovoljnih gasilskih društev. Skupno se je z ognjem bojevalo kar 204 gasilcev z 42 gasilskimi vozili. Na delu so bili vso noč, požarno stražo so končali včeraj opoldne.

Eksplozije na letališču


Gašenje je bilo precej nevarno, je razložil vodja intervencije Janko Lupše: »Najtežje je bilo, ker nismo vedeli, koliko je v hangarju sploh letal. Vse smo naredili, da smo preprečili ognju, da bi se razširil še na sosednja hangarja, kjer je letal še več. Težave so bile s preskrbo s požarno vodo, potrebovali smo več vozil, pomagali smo si tudi z vodo iz potoka Ložnica.« Lupše je pojasnil, da je na letališču le suhi hidrant.

Med požarom so se slišali močni poki. Šlo je za eksplozije, je pojasnil predsednik aerokluba Letalska šola Celje Bojan Andrejaš: »Eksplodiralo je gorivo v rezervoarjih letal, eksplodirale so jeklenke s kisikom, ki so bile v nekaterih letalih, in mislim, da je eksplodirala tudi ena bomba z dušikom.« Delce jeklenk je odneslo, vendar k sreči poškodovanih zaradi eksplozij ni bilo. Ves čas je gasilce spremljala tudi ekipa nujne medicinske pomoči.

Andrejaš včeraj, ko je stal ob pogorišču, ni skrival zaskrbljenosti in žalosti. Škoda je ogromna, je povedal: »Zgorel je hangar, v katerem so bila štiri jadralna letala, zložena v prikolicah. Zgorelo je tudi trinajst prikolic za jadralna letala, ki so prav tako precej drage. Notri sta bili še motorno letalo in letalo oldtimer. Zgorele so pisarne, učilnice, delavnice. Škodo še ocenjujemo, po prvih ocenah je bo za okoli dva milijona evrov.«

Hud udarec za aeroklub


Celjski aeroklub, ki bo prihodnje leto praznoval 80-letnico delovanja, je doživel velik udarec. Gre namreč za klub, ki ima zelo dobre rezultate na številnih tekmovanjih, pojasnjuje Andrejaš: »Na državnem prvenstvu, ki je bilo pred kratkim v Murski Soboti, so mladinci dosegli prvo in drugo mesto, člani pa drugo, tretje in četrto.«

Največje razočaranje pa je zagotovo za Sebastijana Ramšaka in Erazma Polutnika, ki sta se dan pred usodno nevihto vrnila iz Litve, kjer sta na svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju v razredu 20-metrskih dvosedov dosegla četrto mesto. »Jadrilico, ki je vredna nekaj sto tisoč evrov, je kolega spravil v hangar, ki je zgorel,« je zmajal z glavo Andrejaš.

Večina letal, ki so zgorela, je bila v lasti aerokluba, dve sta bili v zasebni lasti. »Še ugotavljamo, kako in koliko so bila letala zavarovana. Nekaj zagotovo, čeprav niti približno ne vse,« je sklenil Andrejaš.