Zalar in Fišer nista prišla na novomeško sodišče

Naslednji narok v zadevi, ki naj bi zastarala februarja prihodnje leto, je razpisan čez teden dni.

Objavljeno
11. december 2017 05.10
Posodobljeno
11. december 2017 12.46

Novo mesto −  Aleš Zalar, nekdanji minister za pravosodje, ki je skupaj z nekdanjim generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem obdolžen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ni prišel na okrajno sodišče v Novem mestu, kamor so - na njegov predlog - prestavili sojenje. Primer bo zastaral februarja.

Novomeška sodnica Melita Perko je od vabljenih prejela nekaj opravičil, a jim ni ugodila, zato bi se morali, tako je sklenila, zglasiti na sodišču. Zvonko Fišer je svojo odsotnost opravičil s prepozno prejetim vabilo na glavno obravnavo, saj naj bi bilo vabilo vročeno tako, da bi mu med vročitvijo vabila in glavno obravnavo ostalo dovolj časa za pripravo obrambe, najmanj pa trije dnevi. Drugoobdolženi Aleš Zalar pa ni prejel vabila na glavno obravnavo zato, ker je na službenem potovanju v tujini.

Prenos zaradi nepristranskosti sojenja

Zalar je bil tisti, ki je na zadnjem naroku prek svojega zagovornika Emila Zakonjška predlagal prenos krajevne pristojnosti. S tem ne bi bilo dvomov o nepristranskosti sojenja, na katero sta opozarjala tako Zalar kot tudi ljubljanska okrajna sodnica Tadeja Borinc Zebič, ki je predlagala svojo izločitev. Z obdolženim Alešem Zalarjem se poznata, saj jo je zaposlil kot pripravnico, vrsto let ji je bil nadrejeni, prav tako pa je bila v pogostih stikih z Boštjanom Škrlecem. V tem kazenskem postopku je Borinc Zebičeva tudi priča, ki jo je predlagala obramba.Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca. (Na sliki Škrlec in Zalar.) Foto: Igor Zaplatil/Delo

Toda zahtevo za izločitev sodnice je predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Nataša Kosec zavrnila, zaplet pa je na pobudo Zalarjevega zagovornika rešilo višje sodišče, ki je ustreglo predlogu za prenos krajevne pristojnosti. Tako naj bi se v Novem mestu nadaljevalo sojenje, na katerem naj bi presodili ali so obtožbe zoper Fišerja in Zalarja utemeljene ali ne.

Pohitela z imenovanjem Boštjana Škrleca

Tožilstvo jima očita, da sta tik pred prihodom druge Janševe vlade za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva imenovala Zalarjevega državnega sekretarja Boštjana Šrkleca. Hitri postopek so izpeljali v kombinaciji dveh postopkov. Nadzorna skupina ministrstva za pravosodje je ocenila, da je pri postopku imenovanja prišlo do kršitev, kar je nedopustno. Državnotožilski svet pa je ugotovil, da nepravilnosti niso bile tako velike.

Tožilstvo za Zvonka Fišerja predlaga osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, za nekdanjega ministra pa sedem mesecev zapora, prav tako s preizkusno dobo dveh let. Nov narok je razpisan čez teden dni, februarja prihodnje leto pa bo primer zastaral.