Preiskujejo notarja Jožeta Sikoška

Notarska pisarna je pripravljala sporne notarske zapise o navidezni prodaji poslovnih deležev tujim državljanom.

Objavljeno
24. oktober 2014 15.12
rsi-gradbeni delavic
J. S., kronika,STA
J. S., kronika,STA
Ljubljana − V središču nedavne preiskave zaradi izdajanja dovoljenj za tujce sta se po poročanju Dnevnika in Večera znašla notar Jože Sikošek in pokojna Zorica Škrbić, partnerka Dejana Vidmarja, enega od obsojenih za rop SKB banke. Notar naj bi urejal prepise podjetij, ki jih je Škrbićeva prodajala tujcem, in jim s tem pomagala do delovnih dovoljenj, poroča STA.

Kriminalisti po neuradnih informacijah časnika Sikošku očitajo več kot 20 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja uradne listine oziroma overitve lažne vsebine.

Njegova notarska pisarna je namreč pripravljala sporne notarske zapise o navidezni prodaji poslovnih deležev tujim državljanom, ki so z njimi pri nas tudi s pomočjo nekaterih uslužbencev zavoda za zaposlovanje pridobili dovoljenje za delo. V posameznih primerih naj bi pisarna to storila celo brez njihovih pooblastil.

Sikošek naj bi Škrbićevi pomagal pri prodaji najmanj dvajset njenih podjetij, ki so jih kupovale osebe iz držav nekdanje Jugoslavije, Avstralije in Združenih arabskih emiratov.

V najmanj petih primerih naj bi Škrbićeva k Sikošku prišla s pooblastilom kupca podjetja in je na podlagi tega tudi sama podpisovala vse potrebne listine. Nekatera podjetja so bila izbrisana, ker so lastniki nepremičnin, na katerih so jih imeli tujci prijavljene, izjavili, da jim nikoli niso dali dovoljenja za to.

Sikošek in Škrbićeva sta bila po informacijah Večera menda dogovorjena z nekaterimi zaposlenimi na zavodu za zaposlovanje, h katerim sta vodila tujce. Uslužbenke so menda vedele, da gre za nezakonite posle, prav zavod za zaposlovanje pa naj bi bil tisti, ki je že pred časom organe pregona opozoril na sume kršitve zakonodaje.

Po poročanju Dnevnika pa se Sikošku očitno že obeta še en postopek, saj naj bi kot nosilec javnih pooblastil brez pomislekov overjal listine slamnatih podjetij.