Zaradi epidemije ošpic v Romuniji umrli trije dojenčki

Še ne eno leto stari dojenčki so se okužili od starejših otrok, ki so zboleli za ošpicami, ker niso bili cepljeni.

Objavljeno
22. september 2016 19.43
jsu-Pediatrična klinika
N. Č., STA
N. Č., STA
Bukarešta - V minulih dneh so v Romuniji zaradi epidemije ošpic umrli trije dojenčki, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Nalezljiva bolezen je dosegla razsežnosti epidemije, tudi zato, ker je delež cepljenih v državi upadel. Letos so v državi zabeležili že 675 primerov okužbe z ošpicami, lani pa sedem.

Razlog za epidemijo so tudi neodgovorne kampanje proti cepljenju proti ošpicam, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočilo ministrstvo.

V Romuniji namreč posamezni pravoslavni duhovniki in ultrakonservativna krščanska društva starše odvračajo od cepljenja. Težav pri dobavi cepiva ni, le občasna ozka grla, med drugim pojasnjujejo na ministrstvu.

V primeru smrti dojenčkov so bili vsi otroci stari manj kot leto in zaradi svoje starosti še niso mogli biti cepljeni proti ošpicam, saj se otroke cepi najprej pri enem letu starosti. Dojenčki so se okužili od starejših otrok, ki so zboleli za ošpicami, ker niso bili cepljeni.

Običajno kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam priporočajo za otroke od enega in sedmega leta starosti, a v Romuniji to ni obvezno.