Zaradi skrivanja si je prislužila pripor

Barbara Tihole naplahtala nekdanjo mis universe Natašo Pinoza in se znašla v kazenskem postopku

Objavljeno
08. julij 2016 22.45
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Ne zgodi se prav pogosto, da bi zaradi 1200 evrov neplačanega dolga koga strpali v pripor in ga v lisicah prignali na sodišče. Barbara Tihole si je tako strog ukrep prislužila, ker se je skrivala in se izmikala roki pravice.

Nekdanja Sevničanka Barbara Tihole, ki se na sodišču nikakor ni mogla domisliti, kje ima stalno ali vsaj začasno bivališče, in je šele po tem, ko ji je sodnik »obljubil« podaljšanje pripora, da bo sodišče vsaj vedelo, kje je, povedala, da prebiva v Zagorici pri Dolskem, je pred štirimi leti ogoljufala nekdanjo sokrajanko in nekdanjo mis universe Natašo Pinoza.

Tiholetova je Pinozovi oziroma njenemu podjetju Remenel prek svoje družbe Omnium zaupala izvedbo seminarjev. Pinozova je posel opravila in zaračunala 1200 evrov, a jih Tiholetova ni plačala, zato se je oškodovana misica odločila za tožbo. Toda obtožena 36-letna ekonomistka, ki se je ukvarjala s poslovnim svetovanjem, se je spretno izogibala sodišču. Na začetku junija so jo končno našli in jo vtaknili v pripor, po slabih treh tednih bivanja za rešetkami pa pripeljali na sojenje.

Denarna kazen

Sodnik krškega okrožnega sodišča Gojmir Pešec ni imel težkega dela, saj je Tiholetova že pred tem s tožilcem Bogdanom Matjašičem sklenila sporazum o priznanju krivde in višini kazni, na sodbo pa se ne bo pritožila, zato je ta že pravnomočna. Za tovrstna kazniva dejanja je sicer zagrožena tudi petletna zaporna kazen, a jo je Tiholetova odnesla s precej milejšo sankcijo. S sporazumom se je zavezala, da bo Pinozovi poravnala 1200 evrov glavnice in 400 evrov pripadajočih zamudnih obresti. Doletela jo je še denarna kazen 1500 evrov – znesek je še pred predobravnavnim narokom položila na račun svojega odvetnika in s tem pokazala, da misli resno.

Na forumih precej očitkov na račun obtožene

Na spletnih forumih sicer najdemo več pisanj o Tiholetovi in iz vseh po vrsti razberemo, da pri sodelovanju s strankami ni prav resna. Očitajo ji, da je razpisovala seminarje in pobrala predujme, seminarjev pa ni izvedla. Nato naj bi svoje podjetje izbrisala iz registra in ustanovila novo.

Eden od piscev na forumu pravi, da je take goljufe mogoče ustaviti samo tako, da »o tem govorimo na glas in obveščamo drug drugega ter jim tako prekinemo dotok kisika«. Morda prav zaradi takih poslovnih partnerjev Tiholetova ni hotela razkriti naslova bivališča.

Po neuradnih informacijah so bile zoper Tiholetovo, ki še ni bila kaznovana, podane tri kazenske ovadbe. Ena zaradi neplačila vozila na lizing, a naj bi po vloženi ovadbi plačala dolg, enako se je menda zgodilo tudi v preostalih dveh primerih.

Zagovornik obtožene je predlagal, da naj jo, ker je trenutno brezposelna, oprostijo stroškov sodnega postopka. »Večina teh stroškov je nastala zato, ker se je obtožena izogibala sodišču, in svoje skrivanje naj zdaj tudi plača,« je za konec pribil sodnik Pešec.