Zaradi uporabe pirotehnike 14-letnik ostal brez obeh dlani

Fant je po oceni zdravnika kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali.

Objavljeno
20. december 2016 17.39
M. Č., STA
M. Č., STA
Ljubljana/Ljubno ob Savinji - V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so včeraj popoldne sprejeli 14-letnika, ki se je hudo poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. »Deček ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestjih amputirati,« je dejal predstojnik oddelka za plastično kirurgijo in opekline Uroš Ahčan.

Kot je v izjavi za medije povedal predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike Ahčan, je deček trenutno stabilen in pri zavesti. »Starši so seveda pretreseni. A kaj točno se je dogajalo v njegovi sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava,« je dejal Ahčan in dodal, da bo posledice čutil vse življenje. Fant je po Ahčanovi oceni kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali.

Ob tem je spomnil, da ni minil niti dober teden, ko so opozorili, da smo v decembru in da so že na trgovskih policah tudi pirotehnični izdelki. Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležimo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje, je dejal. Poškodovanega dela telesa namreč niti s sodobnim znanjem in tehničnim napredkom v medicini po njegovih navedbah ni mogoče povrniti v prvotno stanje.

»Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice,« je dejal.

foto: Jože Suhadolnik/Delo

 

»V medijih poročate o hudih telesnih poškodbah, ki so posledica napačne uporabe pirotehničnih sredstev, potem pa se nekako prava slika izgubi. Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje,« je poudaril Ahčan.

Omenil je, da sicer zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada, k čemur je zagotovo pripomoglo ozaveščanje. »Mladi med 11 in 20 leti ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, njihovi starši pa spremljajo medije. Zato so opozorila namenjena prav njim,« je poudaril Ahčan in dodal, da je januarja letos zaradi petard brez leve roke ostal 15-letnik.

Globe med 400 in 1200 evri

Po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporabljajo pa jo lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, pa je prepovedana.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je sicer prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve.

Globe za kršitve tega zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri. Sicer pa policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Na izdelku naj preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku.