Zdravnika v dvomu oprostilo še višje sodišče

Zvonko Borovšak ni lagal na sojenju pediatroma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.

Objavljeno
09. marec 2016 19.11
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Zdravnik Zvonko Borovšak, predsednik interne nadzorne komisije mariborskega kliničnega centra v zadevi Nekrep, je tudi pravnomočno oproščen, je potrdil vodja tukajšnjega okrožnega tožilstva Drago Šketa. Borovšak se je na zatožni klopi znašel zaradi obtožbe krive izpovedbe.

Zvonko Borovšak je bil ena od številnih prič na sodnem procesu proti pediatroma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu. Konec avgusta 2011 je dejal, da napak pri zdravljenju 12-letnega Bora Nekrepa ni bilo, postopki ugotavljanja bolezni so bili po njegovih besedah izvedeni pravilno. Kaničeva je namreč nesrečnega fanta zdravila v smeri reyevega sindroma, a se je kasneje izkazalo, da je bolehal za hiperamoniemijo, kar je bilo zanj usodno.

Tožilec Darko Simonič je Borovšaka v sodni dvorani spomnil, da je med preiskavo govoril drugače, da o reyevem sindromu med nadzorom ni tekla beseda, na sojenju pa da govori drugače. A zdravnik mu je takrat odvrnil, da je bil sindrom omenjen.

Simoniču te besede niso dale miru in je zoper Borovšaka vložil obtožbo, češ da je krivo pričal. Na predobravnavnem naroku mu je ponudil petmesečno pogojno zaporno kazen z enoletno preizkusno dobo, vendar Borovšak krivde ni priznal. Poteza se mu je izplačala, saj ga je sodišče prve stopnje lanskega februarja v dvomu oprostilo, koprsko višje sodišče, ki je odločalo o pritožbi, pa je to odločitev potrdilo.

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala Andreja Lukeš, je verjel številnim zaslišanim pričam, ki so potrdile omembo reyevega sindroma. »Sodišče zato ne more reči, da ne verjame vsem zaslišanim pričam, da so vas vsi poskušali zaščititi in so lažno pričali, ker so vaši stanovski kolegi. Poklonilo jim je celotno vero, in ker je treba v dvomu obdolženca oprostiti, je tako tudi storilo,« je sodnica nagovorila Borovšaka.

Ne bi ščitil zdravnika

Ta je pred izrekom sodbe dejal, da je bil na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom zelo nervozen, a ne glede na kolegialnost nikoli ni in ne bi ščitil zdravnika, ki zagreši napako. Po njegovih besedah se je pred sodnim senatom znašel zgolj zaradi igre besed. Pojasnil je, da zdravniki velikokrat ne napišejo diferencialnih diagnoz, čeprav o njih razmišljajo.

Tožilca Simoniča Borovšak ni prepričal, v sklepni besedi je senatu predlagal, naj ga obsodi na sedem mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. Bil je prepričan, da je poskušal Borovšak že s poročilom interne nadzorne komisije pomagati Kaničevi. Reyev sindrom v njem ni omenjen, tudi v zdravstveni dokumentaciji Bora Nekrepa ni zapisan, je trdil Simonič.

Precej sumljiva se je tožilcu zdela tudi prošnja Kaničeve, naj člana zunanje nadzorne komisije Ciril Kržišnik in Mojca Žerjav Tanšek podpišeta izjavo, da je na tem nadzoru prav tako omenila reyev sindrom. V tem je videl neobičajno ravnanje in pritisk na člane komisije, po njegovem mnenju pa prošnja tudi dokazuje, kako pomembna je bila za mariborsko pediatrinjo ugotovitev, da je postavila diagnozo reyev sindrom. Velja še poudariti, da je bila Kaničeva, ko je kolega zaprosila za podpis izjave, že dober mesec pravnomočno obsojena.

Kaničevo je sicer sodišče spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja in ji prisodilo deset mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. Njenega kolega z mariborske pediatrije Roberta Pogorevca, ki je le poskrbel za prevoz Bora Nekrepa v Ljubljano in pokazal skrben odnos do bolnika, je sodišče pravnomočno oprostilo.