Zloraba kokaina v Evropi narašča

V večjem delu sveta je povpraševanje po kokainu ostalo enako ali pa se je celo zmanjšalo, v Evropi pa je zloraba kokaina vse pogostejša.

Objavljeno
04. november 2006 18.32
Med učence je delila kokain
London - V večjem delu sveta je povpraševanje po kokainu ostalo enako ali pa se je celo zmanjšalo, gojenje koke se je v zadnjih petih letih zmanjšalo za četrtino, zaseg drog pa se je v enakem obdobju skoraj podvojil. Ob tem napredku na področju nadzora nad drogami pa bode v oči primer Stare celine, kjer je zloraba kokaina vse pogostejša. Evropa se mora zbuditi, saj drvi v krizo, je na londonskem srečanju o drogah kot globalnem problemu pozval direktor Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) Antonio Maria Costa.

Problem zlorabe kokaina je najbolj pereč v Italiji, Španiji ter Veliki Britaniji, je na srečanju, ki ga je podprla kolumbijska vlada, dejal Costa. Raba kokaina v Španiji, ki je bila med posamezniki od 15 do 64 let triodstotna, je letos prvič presegla količino kokaina v Združenih državah Amerike, so zapisali na spletnih straneh UNODC.

A tudi Velika Britanija ni veliko zaostajala. Leta 2005 je zloraba kokaina z 0,6 odstotka v letu 2004 zrasla na 2,4 odstotka. Pred desetimi leti je bilo med vsemi, ki so se v Španiji prijavili na zdravljenje zaradi drog, sedem odstotkov takih, ki so bili odvisni od kokaina, leta 2002 pa že 42 odstotkov, še navajajo pri UNODC. "Stavim, da ta delež še naprej raste," je bil oster Costa.

Staro celino je tako opozoril: "Evropa, zbudi se." Po njegovem mnenju se z resnico nočejo sprijazniti ne odvisniki ne vlade. "Uporabniki kokaina ne škodujejo zgolj sebi (...). So tudi soodgovorni za uničevanje okolja, obenem pa podpirajo nezakonito trgovino z drogami, upornike ter teroriste," je pojasnil. Ljudi je še pozval, naj se slednjega zavedajo, ko bodo naslednjič pomislili, da je "črtica kokaina trendovska in neškodljiva".

Kot je še izjavil, je Evropi težko verjeti, ko državam, ki ležijo na območju Andov, govori, naj zmanjšajo dobavo, saj zaradi povpraševanja Evropejcev po drogah narašča gojenje koke. Skupaj z gostiteljem srečanja, kolumbijskim podpredsednikom Franciscom Santosom je izrazil mnenje, da imajo države pri problematiki drog skupno odgovornost, tako da na primer pomagajo pridelovalcem koke in jih tako spodbudijo k njenim alternativnim rabam.

Po besedah prvega moža UNODC namreč ni dovolj samo nadzorovati dobavo droge. "Tudi če bi še letos zasegli 900 ton kokaina iz Andov, bi jih prav toliko proizvedli naslednje leto," je dejal. "Skratka, mati vsakega boja prozi drogam je preventiva, zdravljenje in ponovna vključitev v družbo," je bil jasen Costa.