Zmajar strmoglavil in umrl

Odprto prvenstvo na Kobali se je končalo s smrtjo poljskega državljana.

Objavljeno
09. avgust 2015 20.01
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Tolmin – Čeprav je nesreč jadralnih zmajarjev pri nas malo, na Tolminskem koncu se zgodi povprečno ena na leto, pri kateri potrebujejo pomoč gorskih reševalcev, pa sta se ta petek zgodili kar dve, je povedal Miljko Lesjak iz GRS Tolmin. Ena je žal imela tragičen konec, v njej je umrl poljski državljan.

Miljko Lesjak je moral tokrat tako poročati o dveh nesrečah jadralnih zmajarjev. »V petek okoli 17. ure se je za madžarskega pilota let z jadralnim zmajem končal na drevesu pod vasjo Koseč. Poškodovan ni bil in do našega prihoda se je z drevesa sam spustil na tla. Zmaja, ki je bil 6 metrov visoko, smo nepoškodovanega spravili z drevesa in mu ga pomagali prenesti do ceste. Tam so ga že čakali prijatelji za prevoz v dolino,« je povedal Lesjak.

A ko so se reševalci vračali v dolino, so jih že obvestili, da pogrešajo pilota jadralnega zmaja, ki je sodeloval na Odprtem prvenstvu Slovenije na Kobali. Najkasneje do 19. ure bi moral namreč poljski državljan pristati in svoj pristanek javiti organizatorju. A po telefonu in radijski zvezi ni bil dosegljiv. »Skupaj z organizatorjem smo začeli preverjati informacije pri zmajarjih in padalcih. Ti so ga nazadnje opazili, ko je letel na območju (kobariškega) Stola. Zaradi bližajoče noči smo v pregled pobočja takoj napotili najbližjega reševalca in ekipo reševalcev z vso potrebno opremo. Za pomoč smo zaprosili tudi pilota športnega letala na bovškem letališču, ki se je klicu takoj odzval in z letalom odletel na omenjeno območje. Reševalec je že v mraku opazil pogrešanega zmaja, pilot pa je lokacijo tudi potrdil in nam posredoval koordinate,« je povedal Lesjak.

A ko so že v trdi temi prišli na kraj nesreče, so spoznali, da pilotu jadralnega zmaja ni več pomoči. Zaradi hudih poškodb je namreč umrl že pred njihovim prihodom.

»Po opravljenem policijskem ogledu smo truplo na nosilih s pomočjo vrvne tehnike dvignili iz strmega pobočja na cesto. Tu so ga prevzeli delavci pogrebne službe tolminske komunale in ga odpeljali v dolino. Poškodovano letalno napravo pa smo na kraju zavarovali. V dolino smo jo odpeljali v soboto popoldne po opravljenem kriminalističnem ogledu,« je še povedal Lesjak in dodal, da je bila zadnja intervencija letos že sedeminštirideseta: »Kar devet od teh se je končalo s smrtnim izidom, enaindvajset s hudimi telesnimi poškodbami in osem z lažjimi.«