Žrtvi bulmastifov pripada odškodnina

Skoraj pet let po tem, ko so štirje bulmastifi napadli in pogrizli Stanislava Megliča, je ta le dočakal (vsaj) delni sodni epilog. Sodišče je sklenilo, da bosta morala Marija Šeme Baričevič in Jože Baričevič, starša Saše Baričeviča, ki so ga februarja lani pokončali njegovi psi, kot sinova dediča Megliču plačati odškodnino.

Objavljeno
12. januar 2011 21.36
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Kolikšno, še ni znano, saj je sodišče z vmesno sodbo odločilo zgolj o temelju, o višini pa bo odločilo šele po pravnomočnosti vmesne sodbe. Kot je znano, so Tržičana Stanislava Megliča bulmastifi napadli 15. marca 2006, ko se je po Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču peš vračal iz službe domov. Korakal je mimo kie carnivala, v katerega je Zora Roter malo pred tem spravila tri pse. Ko je odšla še po četrtega, je odprla prtljažnik in živali so planile na nič hudega slutečega mimoidočega. Psov od napada niso odvrnili niti udarci s palico, s katero je Megliča poskušal rešiti bližnji stanovalec. Ustavili so jih šele streli policistov, ki sta morala enega psa ustreliti.

Meglič, ki so ga zdravniki po napadu pokrpali z več kot sto šivi, bo posledice čutil vse življenje, najhuje pa je bila razmesarjena desna roka, na kateri so mu psi raztrgali mišici. Odškodninski zahtevek je sprva naslovil na lastnico psov Roterjevo in njenega partnerja, solastnika psov Saša Baričeviča, po smrti Roterjeve avgusta 2008 pa je pravdo nadaljeval proti Baričeviču, ki je bil tudi njen dedič. Ker so februarja lani Baričeviča ti isti psi pogrizli do smrti, se je pravda nadaljevala proti njegovim dedičem, staršem Mariji Šeme in Jožetu Baričeviču. (V zapuščinskem postopku, ki se je končal prejšnji teden, sta sprejela dediščino; približna ocena zapuščine po sodnih cenitvah njegovih nepremičnin in deleža v družbi Barsos je 1.190.257 evrov, čista vrednost zapuščine pa le 102.316 evrov.)

Štiri mesece po končani obravnavi je sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Lobnik izdala vmesno sodbo, s katero je pričakovano ugodila temelju tožbenega zahtevka in razsodila, da je Meglič upravičen do odškodnine. Zdaj že pokojna Roterjeva je kot lastnica psov objektivno in krivdno odgovorna za dogodek in posledično škodo, prav tako Baričevič. V pravdi se je sicer skliceval na to, da je (bil) lastnik le dveh psov, ki pa da ju je v času dogodka zaupal v oskrbo Roterjevi, a sodišče meni, da je bila ta odločitev neodgovorna in malomarna.

Skupina štirih bulmastifov že glede na svojo težo in velikost ter pasmo po mnenju sodišča pomeni povečano nevarnost za okolico. Pri presoji, ali gre za nevarno žival, ni relevantno, ali je ta že napadla drugo žival ali človeka, sicer pa po tem, ko so Baričevičevi bulmastifi pokončali svojega lastnika, o nevarnosti psov ne more biti več nikakršnega dvoma, dodaja sodišče.
Psi, ki so Megliča napadli kot trop, so bili za Roterjevo povsem neobvladljivi. Na javni površini so bili brez kakršnega koli nadzora in varstva, saj so bili brez nagobčnika in neprivezani oziroma brez povodca.

Čeprav je sodnica v sodbi zapisala, da bo o višini zahtevka odločila po pravnomočnosti vmesne sodbe, tudi glede na obseg vrednosti podedovanega premoženja, Megličev pooblaščenec odvetnik Franci Matoz pričakuje, da bo takoj razpisala obravnavo in odločila o višini odškodnine. Meglič s tožbo zahteva 112.669 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 40.000 za premoženjsko ter rento 463 evrov na mesec. Baričevičevi starši so sicer na eni zadnjih obravnav omenili pripravljenost, da se z Megličem poskušajo sporazumno dogovoriti o njegovi zahtevi.