AKC Metelkova: »Kapital in MOL, roke stran!«

V AKC Metelkova mesto razumejo napovedano prodajo hostla Celica kot začetek sovražnega prevzema celotnega območja.

Objavljeno
07. december 2017 05.00
Posodobljeno
07. december 2017 12.10
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana — Občina je za 14. december razpisala javno dražbo, na kateri namerava prodati zemljišče, na katerem stoji ikonični hostel Celica. Temu nasprotujejo v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta hostla in organizatorji programa. Občini so prejšnji teden sporočili, da mora Celica ostati v javni lasti, in jo pozvali, naj ustavi po njihovem sporni postopek prodaje (njihovo pismo ljubljanskemu županu je TUKAJ).

Da se je občina s prodajo tega javnega zemljišča odločila tudi za radikalno spremembo svojega razmerja do celotnega območja Metelkove, zdaj opozarjajo tudi v Avtonomno-kulturnem centru Metelkova mesto. »Zadnje namere MOL uporabnike in uporabnice AKC Metelkova mesto obvezujejo, da javno in jasno sporočimo: kapital in MOL, roke stran od Metelkove!« so zapisali v današnjem odzivu na prodajo.

Osiromašenje

Župan Zoran Janković je prejšnji teden, ko so v Celici organizirali tiskovno konferenco, povedal, da je »hostel Celica svetovna znamenitost, kar mora tudi ostati, in tu ne bo nobenih sprememb«. Zato bo, kot je dejal, če bo prodaja uresničena, v pogodbi zapisano, da mora v stavbi ostati hotelska dejavnost, poleg tega bodo Zavodu za varstvo kulturne dediščine predlagali, da se Hostel Celica zaščiti kot kulturni spomenik lokalnega pomena, tako da tudi zasebni lastnik ne bo mogel ničesar spreminjati. »Dokler je to v lasti občine, ni potrebe po zaščiti, če bo šel v prodajo, pa bo zaščiten,« je še povedal Janković (njegovo pismo upravljavcem Celice je TUKAJ).

Da pa je vsaka privatizacija javnega premoženja problematična, saj dolgoročno siromaši skupnost, je opozoril kulturni antropolog in profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Rajko Muršič. Primer nameravane prodaje hostla Celica je po njegovem še posebej občutljiv, ker bo porušil razmerja in razmere na Metelkovi. »Privatizacijo stavbe Celice dojemam kot neposreden napad na avtonomno območje Metelkove mesta.«

Odpiranje vrat

V AKC Metelkova mesto poudarjajo, da napovedano prodajo kosa zemljišča na Metelkovi razumejo kot začetek sovražnega prevzema celotnega območja, vključno s prostori in dejavnostmi avtonomnega kulturnega centra. »Mnogi so dejstvo, da je MOL Metelkovo vgradil v blagovno znamko Ljubljana, napačno razumeli kot diskretno napoved, da se nam ni treba več bati sovražni potez od MOL. Danes je z napovedanim drobljenjem in začetkom odprodaje Metelkove dokončno postalo jasno, da zadeva ni takšna,« so opozorili v izjavi za javnost. Po njihovem občina tako odpira vrata uničenju avtonomnega centra, ki je »eden najpomembnejših socialnih in kulturnih centrov v regiji«, saj se investitorski apetiti ne bodo končali pri eni parceli.

»Iz poskusa prodaje zemljišča Celice se lahko naučimo tudi to, da imajo lahko prek svoje prakse, ne glede na izpričane namene in motivacije, podporno vlogo v procesih spodkopavanja metelkovske avtonomije tudi tisti, ki se sicer umeščajo znotraj njenega širokega polja.« Ne glede na vse ravni in akterje so razmere, kot še dodajajo v AKC Metelkova mesto, jasne: »Mestna občina se z drobljenjem in odprodajo območja Metelkove odpoveduje principom javnega, skupnostnega in družbenega prostora ter jih nadomešča s strahovlado zasebne lastnine in njenih varnostnih služb. Tega ne smemo dopustiti tako na Metelkovi kot v Rogu, širše v četrti Tabor in v mestu nasploh. Zato terjamo prostore Celice nazaj v skupnostno upravljanje, nazaj v roke tistih, ki so jo pred davnimi leti obranili pred uničevalno slo tedanjih oblastnikov, nazaj v roke tistih, ki so s svojim dolgoletnim angažmajem dokazali, da jih pri delovanju vodi dolgoročen interes skupnosti, ne pa kratkoročne profitne agende.«