Ambasadorji iščejo nove stalne prostore

Po vlomu v njihove prostore na Cesti dveh cesarjev bodo imeli izobraževanje za nove terapevtske pare v Savskem naselju.
Objavljeno
27. oktober 2017 16.06
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ambasadorji nasmeha, prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, so po vlomu v prostore na Cesti dveh cesarjev, ki niso več uporabni, našli lokacijo za izobraževanje za 16 novih terapevtskih parov, ki se bo začelo novembra – v Knjižnici reči v Savskem naselju.

Prostore, v katerih bodo sestanki društva, pa so jim začasno prijazno ponudili na lokaciji, kjer so že bili, preden so od MOL v brezplačni najem dobili prostore na Cesti dveh cesarjev, je povedala sekretarka društva in inštruktorica za šolanje Urška Ivanovič, ki skrbi tudi za odnose z javnostmi. Lokacije sicer prav zaradi varnosti nočejo javno razkrivati.

Ponudili so jim več lokacij

»Prijazni ljudje in podjetja so nam ponudili kar nekaj lokacij, tako za začasno delovanje društva kot tudi za izpeljavo izobraževanja. Preden smo se odločili, smo si prostore ogledali. Vedeti je potrebno, da vsi niso naklonjeni vstopu živali v objekte ali pa so v objektu sosedje, ki se s tem ne strinjajo. Prav tako ni nujno, da je prostor primeren za delo z živalmi,« pravi Ivanovičeva.

Še vedno pa iščejo stalne prostore, ki bi bili podobni tistim na Cesti dveh cesarjev: »Po sestanku z odgovornimi na mestnem oddelku za ravnanje z nepremičninami smo se v društvu odločili, da se ne bomo obnašali potratno in ne bomo izrabljali dobrote ljudi, ki so nam nesebično priskočili na pomoč. Nobenega smisla namreč ne vidimo v obnovi prostorov, če smo nenehno tarča napadov. Precej neumno bi bilo, da se vračamo in porabljamo donirana sredstva za obnovo ter s tem dajemo možnost storilcem za ponovitve vlomov.«

O vlomiteljih nobene informacije

Do sedaj niso dobili še nobene informacije, kdo je vlomil v njihove društvene prostore na Cesti dveh cesarjev, ne za vlom, ki se je zgodil pred kratkim, ne za podobnega, ki se je zgodil pred tremi leti: »Naše mnenje pa je, da so storilci dobro vedeli kaj delajo in glede na dogajanje v zadnjih dveh mesecih postopno pripravljali teren za uspešen vlom,« pravi Urška Ivanovič.

Poudarja, da jih je zelo presenetila hitra in srčna pomoč ljudi. Veliko jih še vedno kliče in sprašuje, če jim lahko kaj ponudijo. Trenutno pa imajo težavo, ker nimajo prostora za večje elemente: »Pridobili smo skoraj že vso opremo za prihodnje stalne prostore, tako da nam pride prav tudi finančna pomoč, ko jih bo potrebno urediti, morda celo adaptirati. Vsekakor pa tako velikega odziva in pomoči nismo pričakovali!«

Programa za otroke in mlade ne bodo mogli izvajati

Čeprav jih je vlom nekoliko pretresel, Urška Ivanovič pravi, da delo ne čaka in nadaljujejo po začrtani poti, saj njihovi uporabniki v vrtcih, šolah in bolnišnicah ne smejo ostati brez njih. Člani društva nadaljujejo z rednimi obiski na svojih ustanovah. Kot vsako leto so hoteli med krompirjevimi počitnicami izvesti tudi delavnice za otroke, a žal bo to letos odpadlo. Pripravljajo tudi nov program za otroke in mladostnike, a ga žal zaradi izgube prostorov letos ne bodo mogli izvajati.

Verjamejo, da bodo kmalu našli podobne stalne prostore, kot so bili na Cesti dveh cesarjev, v katerih bodo lahko svojo dejavnost razvijali še naprej: »Ciljev in dela je še ogromno. Verjamemo, da se vse zgodi z razlogom in takšne zadeve ne jemljemo samo kot slabo, temveč tudi kot enkratno priložnost, da se prevetrimo in zberemo moči za nove uspehe. Kdo ve, kaj bi bilo z nami, če bi se zadovoljili s cono udobja?« je optimistična Urška Ivanovič.a Ivanovič.