Bitka z Gipossom v Šiški se nadaljuje

V Kogojevi in ulici Ob žici v boju stanovalcev za pripadajoča zemljišča vztrajata tudi Giposs in MOL.

Objavljeno
11. maj 2016 17.50
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V Kogojevi ulici v Zgornji Šiški, ki je znana po tem, da so njeni stanovalci skupaj s tistimi iz blokov v ulici Ob žici leta 2013 s »svojih« parkirišč s protesti in sodiščem dosegli odstranitev nezakonito postavljenih 174 zapornic podjetja Avto Lap, letos poteka tudi določanje pripadajočih zemljišč k posameznim objektom oziroma k vsem v soseski.

Nedavno je bil tako opravljen sodni ogled zemljišč za stolpnico s 54 stanovanji na Kogojevi 1. Ugotavljali so, kje naj bi potekala meja individualnih pripadajočih zemljišč, ki bi pripadala izključno navedenemu objektu. Medtem ko se je stanovalcem, njihovemu upravniku (Metalka stanovanjske storitve) in sodnim izvedencem zdelo logično, da naj pas teh zemljišč sledi ozkemu pasu zelenic ob bloku oziroma posameznim atrijem te stolpnice, je sodnik Jure Likar dal vedeti, da je na parceli na južnem delu, ki je v naravi velika zelenica, lahko individualno pripadajoče zemljišče le poldrugi meter širok pas ob fasadi.

Predlagatelji nepravdnega postopka so temu ugovarjali, češ da bi moral biti ta pas širok vsaj za širino gradbenega odra. S tem bi se namreč pri vsaki prenovi objekta izognili temu, da bi morali za postavitev odra dobiti soglasja vseh solastnikov skupnega dela zelenice. Likar jim je zatem dal 15 dni časa, da svoj predlog dopolnijo in utemeljijo.

Po prejemu vlog bo sodišče postavilo izvedenca, ki bo opravil geodetski posnetek in pripravil parcelacijo sporne parcele. Pooblaščenki občine, ki je 6. aprila dala novo vlogo v tej zadevi, je Likar dal vedeti, da je ne bo upošteval, če v desetih dneh ne bo predložila še prilog. Za kaj gre, pa ni povedal. Zanimiv je bil tudi sodnikov dialog z odvetnikom družbe Giposs, gradbena podjetja, Ljubljana. Likar ga je vprašal, ali so kot stranka v postopku pripravljeni na poravnavo. Odvetnik je odgovoril pritrdilno, a le, če so etažni lastniki pripravljeni od Gipossa odkupiti zemljišča po primerni ceni. Koliko naj bi bil vreden kvadratni meter, ni navedel niti okvirno. Sodnik je zatem oznanil, da bo nov narok na sodišču 14. junija.

Postopek za skupna zemljišča

Po sodnem ogledu smo zvedeli, da ločeno teče tudi postopek za določitev skupnih pripadajočih zemljišč k enajstim blokom in stolpnicam v Kogojevi (1, 4, 6, 8, 10) in ulici Ob žici (1, 3, 5, 7, 11, 13). Gre za več hektarov zelenic, poti in parkirišč med njimi, pri čemer ne gre pozabiti, da na njihovo solastništvo poleg stanovalcev računata tudi občina in družba Giposs, gradbena podjetja Ljubljana. Prva na nekaterih delih, druga pa vsepovsod. Predstavniki štirih upravnikov (Metalka stanovanjske storitve, Domo, Dom efekt in Practic) so prepričani, da bi morala ta zemljišča pripasti njim, saj da je bila celotna stanovanjska soseska v preteklosti zgrajena izključno za potrebe stanovalcev in da tu svojega interesa ne moreta uveljavljati ne občina ne Giposs. Prepričani so, da bodo v nepravdnem postopku rešili tudi problem trgovine Spar, ki je del parkirišča na severni strani ogradila in zamejila z zapornico.

Zahtevajo odškodnino

V Gipossu menijo, da je njihov pravni prednik kot pooblaščeni investitor gradnje zemljišča pridobil odplačno, zato bi s posegom v Gipossovo lastninsko pravico kršili njegove ustavno zagotovljene pravice. Če bo sodišče predlogu etažnih lastnikov ugodilo, bo to ob odsotnosti pravnega temelja za prenos lastninske pravice z Gipossa na vsakokratne etažne lastnike pomenilo razlastitev, zaradi česar ima Giposs pravico do odškodnine v vrednosti razlaščenih zemljišč. Trdijo, da zakon o vzpostavitvi etažne lastnine ne izključuje pravice do takšne odškodnine, saj v 7. členu poseg v lastninske pravice tretjih oseb izrecno prepoveduje, kar dodatno potrjuje in utemeljuje določitev odškodnine.