Blizu Tivolija našli rimski nagrobnik

Nagrobnik je bil uporabljen kot gradbeni material, čezenj pa je vsak dan zapeljalo na desetine vozil.

Objavljeno
13. avgust 2015 20.11
L. J., Ljubljana
L. J., Ljubljana
Ljubljana – Po spletu naključij so na neasfaltiranem parkirišču blizu Tivolija našli presenetljivo arheološko odkritje: del rimskega nagrobnika, ki je bil uporabljen kot gradbeni material, čezenj pa je vsak dan zapeljalo na desetine vozil, je prvi poročal spletni portal RTV Slovenija.

Nagrobnik je bil uporabljen kot gradbeni material, čezenj pa je vsak dan zapeljalo na desetine vozil. Kamen so v sredo izkopali in ga prenesli v konservatorsko delavnico Mestnega muzeja Ljubljana.

O najdbi je Mestni muzej Ljubljana obvestil eden od meščanov. V muzeju domnevajo, da gre za nagrobnik na emonskem pokopališču, ki so ga pozneje, ko so gradili hišo, uporabili kot gradbeni kamen, saj je na njem še vedno malta. Hišo so pozneje porušili, na njenem mestu pa je od tedaj parkirišče.

Malto bodo zdaj odstranili, da bo bolje viden napis oziroma del njega. Ohranjen je namreč samo del nagrobnika. Strokovnjaki za epigrafiko, vedo o antičnih napisih, bodo proučili, kaj natančno piše. Za zdaj je mogoče razbrati le besedo caryssimi, kar pomeni najdražji, najdražjemu.

Za zdaj v muzeju ne načrtujejo nadaljnjega raziskovanja tega območja, ker je najverjetnejša razlaga, da je bil ta kos tja prenesen od drugod.