Bo na Bavarskem dvoru namesto poslovne stolpnice prestižni hotel?

Gradbeno jamo S1 kupil podjetnik Izet Rastoder, ki pa se mu se izteka veljavnost gradbenega dovoljenja.

Objavljeno
10. december 2014 17.46
Otvoritev distribucijskega centra Derby, zorilnica banan, Na sliki Izet Rastoder Ljubljana, 08. 05. 2013.
Luka Jakše, Janez Petkovšek, Ljubljana
Luka Jakše, Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Potem ko je znani trgovec z bananami, sadjem in zelenjavo poravnal kupnino 1,68 milijona evrov za nakup gradbene jame, gradbene in projektne dokumentacije družbe S1 v stečaju, se ugiba, kakšen objekt bo zrasel na Bavarskem dvoru.

Prvo vprašanje je, ali bo Rastoderju uspelo izkoristiti že izdano in še veljavno gradbeno dovoljenje. To poteče 27. januarja prihodnje leto, možnosti podaljševanja njegove veljavnosti pa ni več oziroma bo to, kot smo poizvedeli na ljubljanski upravni enoti, zelo težko. Izvedljivo bi bilo le, če bi v svoji vlogi za spremembo gradbenega dovoljenja zahteval le spremembo imena investitorja in določila o faznosti gradnje – občina je maja letos namreč spremenila občinski podrobni prostorski načrt za območje Bavarskega dvora, zato ima Rastoder možnost, da se gradnje loti v dveh etapah. Še pred iztekom navedenega roka pa bi moral tudi že začeti graditi.

Če pa ima v mislih tudi kakšno vsebinsko spremembo, ki bi lahko vplivala na izvedbo prve faze (denimo, da namesto poslovne stolpnice in stanovanj tam hoče zgraditi hotel), bi moral zaradi različnih tehničnih zahtev vložiti tudi popravljeno projektno dokumentacijo. To pa pomeni tako rekoč pridobivanje novega gradbenega dovoljenja z vsemi soglasji vred. Če se mu ne mudi, je to s stališča časa brezpredmetno.

Najprej – in po naših informacijah to tudi namerava – lahko zgradi štiri podzemne etaže oziroma garažno hišo in pritličje, nato pa preostalih 20 nadstropij, v katerih je po trenutnem projektu poleg poslovnih prostorov predvidenih tudi 26 stanovanj.

Hotel verjetnejši od stanovanj

Župan Janković je pred dnevi za časnik Finance pojasnil, da je po njegovi oceni na tej lokaciji najbolje zgraditi 20-nadstropni hotel visoke kategorije, saj turistični obisk v Ljubljani nenehno narašča. Za to je mogoče pridobiti tudi evropska sredstva, je prepričan Janković, ki je ravno s temi argumenti prepričal kupca o nakupu jame. Izet Rastoder sicer noče dajati izjav o svoji naložbi, ker je še preveč nejasnosti, po naših informacijah pa se najresneje ogreva za gradnjo prestižnega hotela, kakršnega Ljubljana še nima.

Najprej sanacija jame

Kupec je s podpisom pogodbe prevzel tudi odgovornost za zaščito gradbene jame. Ta je nujno potrebna sanacije, a je stečajni upravitelj ni mogel naročiti, ker v stečajni masi ni bilo dovolj denarja. Tako bo novi lastnik moral nadaljevati meritve premikov v jami, ki sicer še ne kažejo na prežečo nevarnost. Najboljša rešitev bi bila čimprejšnja gradnja podzemnih etaž, kar naj bi tudi bil Rastoderjev načrt.