Bobri letos tudi v Domžalah

Letos bo na voljo kar 1251 brezplačnih vstopnic in 42 prireditev več kot lani. Organizatorji pa ugotavljajo, da bo bolj kot otroke treba kulturno vzgojiti odrasle.

Objavljeno
07. januar 2016 16.27
Arhiv SMG
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Za letošnji osmi ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo na voljo 17.387 brezplačnih vstopnic, kar 1251 več kot lani. Vstopnice bo mogoče prevzeti v soboto, 16. januarja, od 11. do 18. ure v Festivalni dvorani Pionirskega doma.

Festival, ki ga prireja ljubljanska občina, izvršni producent pa je Slovensko mladinsko gledališče (SMG), se bo začel 23. januarja ob 16. uri v SMG s predstavo Vsi junaki zbrani, končal pa na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška s Podvodnim etnom orkestrion, mednarodno zasedbo glasbenikov in Teatrom Papelito.

Letošnji Bobri bodo potekali bo pod okriljem Zelene prestolnice Evrope, na delavnicah in predstavah bodo raziskovali in razvijali dovzetnost za varovanje okolja. Na to temo bo več gledaliških predstav v izvedbi javnih zavodov, nevladnih organizacij in nacionalnih institucij, kot sta Cankarjev dom in Opera.

Otrokom bo na voljo 227 prireditev, 42 več kot lani, od tega 72 predstav, 18 filmov v Kinodvoru in Slovenski kinoteki in 137 delavnic. Za gledališče, glasbo in ples bo 10.759 vstopnic, za film 3400 in za delavnice 3228. Festival bo potekal na 68 prizoriščih, sodelovalo pa bo 74 producentov. Sodelovali bodo tudi gostje iz Francije in Hrvaške. Letošnji proračun festivala je 85.000 evrov.

Med letošnjimi novostmi je prvo gostovanje izven Ljubljane, v Domžalah, v Kulturnem domu Franca Bernika, je povedala vodja mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič. Na spletni strani www.bobri.si je že programski katalog.

V Kinodvoru tudi tokrat pripravljajo Bobrov dnevnik, poimenovali so ga Bobrov potepuh. Z njim bodo otroci na pohodu raziskovali prestolnico in odkrivali njene skrite kotičke. Na izbranih točkah bodo zbirali Bobrove žige in semena, ki jih bodo doma zasadili v svoj vrt. Letos pa se Bobri pridružujejo tudi mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 29. do 31. januarja po vsem svetu dogajali številni dogodki za najmlajše, tako želijo opozoriti na posebno vrednost in pomen umetnosti v našem življenju že od rojstva.

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed, ki je izvršni producent festivala, je povedal, da so vstopnice za skupinske obiske šol, vrtcev in manjšin skupin že pošle, polnijo pa se tudi že mesta za delavnice. Med drugim je poudaril, da s festivalom ne spodbujajo pasivnega spremljanja umetniških produkcij, zato ponujajo vsebine za soustvarjanje otrok in razvijanje njihovega kritičnega razmišljanja.

Vsebine bodo na voljo tudi po koncu festivala, denimo v knjigah. Kritičen pa je bil do obnašanja odraslih, zadnja leta namreč opažajo, da se na prireditvah obnašajo bolj neprimerno od otrok, pišejo sms sporočila, ne ploskajo in iz dvorane odhajajo predčasno, zato bi bilo treba vzgojiti predvsem odrasle.