Boštjan Cesar in Bojan Jokić bosta gradila dvorano

Mali nogomet v Štepanjskem naselju: 1,3 milijona evrov vreden objekt, ki bo del javno-zasebnega partnerstva z MOL, morajo zgraditi v letu in pol. 

Objavljeno
01. julij 2016 18.28
Podpis pogodbe na Mol-u za izvedbo projekta nogometna dvorana v Štepanjskem naselju,Ljubljana Slovenija 01.07..2016 [Dom starejših občanov]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – V Štepanjskem naselju naj bi v prihodnjem letu in pol zrasla nogometna dvorana. Investitorica bo družba Trigemini, katere lastnika sta znana nogometaša in reprezentanta Boštjan Cesar in Bojan Jokić.

Pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu (JZP) za izvedbo projekta »Nogometna dvorana v Štepanjskem naselju« so včeraj podpisali župan Zoran Janković ter solastniki Trigeminija Boštjan Cesar, ki ima v podjetju 51-odstotni delež, Bojan Jokić (25 odstotkov) in Saša Abrić (24 odstotkov), ki je tudi direktor podjetja. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2012 prav s tem namenom in je tudi dalo promotorsko vlogo na MOL, na podlagi katere je občina pred letom dni sprejela akt o JZP ter jeseni objavila razpis, na katerega se je prijavil le Trigemini. Rezultat razpisa in pogajanj, ki so sledila, je včerajšnji podpis pogodbe.

»Izhajamo iz otroštva, ko smo na ulicah igrali nogomet,« je na vprašanje, zakaj so se odločili za takšno investicijo, odgovoril Boštjan Cesar in dodal, da želijo v svet nogometa pritegniti predvsem otroke, ki bodo odrasli ob športu. Bojan Jokić pa je poudaril, da to ne bo le rekreativni objekt, ampak nameravajo v njem vzgajati tudi bodoče vrhunske športnike. Župan Janković je ob podpisu izrazil veselje, da športniki mislijo na konec kariere in »da ne bodo imeli samo lokalov. To si želimo – da športniki po koncu kariere ostanejo v športu in se vračajo v mesto.«

Pogodba za trideset let

Dvorana s tlorisno površino 1845 kvadratnih metrov bo zgrajena na zemljišču ob Pesarski cesti nasproti OŠ Božidarja Jakca, ki ga v partnerstvo vlaga MOL. Občina bo zasebniku podelila stavbno pravico, ta pa bo poskrbel za projektiranje, financiranje, gradnjo in upravljanje, po izteku koncesijske pogodbe (predvideno je 30-letno obdobje z možnostjo podaljšanja za deset let) pa se bo infrastruktura prenesla v last občine. V času trajanja koncesije bo moral zasebnik MOL v določenem obsegu omogočiti brezplačno uporabo dvorane za potrebe izvajanja letnega programa športa.

Poleg novega športnega objekta, ki bo namenjen predvsem dvoranskemu nogometu, bodo morali zasebni investitorji poskrbeti tudi za ureditev okolice in parkirnih površin. Investicija je ocenjena na 1,3 milijona evrov z DDV.

Zimska odbojka na mivki

Sicer pa to ni prvi poskus partnerstva med občino in športniki. Včerajšnjega podpisa pogodbe se je udeležil tudi direktor podjetja Ludus in nekdanji odbojkar Tomi Šmuc, ki je z občino že leta 2012 sklenil pogodbo o JZP za ureditev športnega parka Črnuče. Predvideno je bilo, da bodo v treh letih zgradili dvorano za športe na mivki, a so kasneje rok podaljšali. Gradbeno dovoljenje je zasebni partner pridobil konec lanskega leta, včeraj pa je Šmuc povedal, da so s pomočjo Podjetniškega sklada iz Maribora končno zaprli finančno konstrukcijo in odpravili zadnjo oviro pred začetkom gradnje. Ta se bo po njegovih besedah začela že to poletje, saj želijo, da bo objekt nared za zimsko sezono.

Če bosta projekta uspešna, bi bila lahko zagon za nova podobna partnerstva. Poskusov in zamisli, da bi športne objekte gradili s pomočjo zasebnikov, je bilo v preteklosti v MOL kar nekaj (Stožice, gimnastična dvorana, ki je bila kasneje zgrajena z javnim denarjem, Savsko naselje, Ilirija), primera, ki bi ga lahko označili za v celoti uspešnega, pa (še) ni.