Brano župan obljublja leta 2019

Občina za zadrževalnik Veliki potok še nima gradbenega dovoljenja. Okoljsko ministrstvo bo plačalo osem milijonov.

Objavljeno
18. december 2017 09.55
Posodobljeno
18. december 2017 21.55

Grosuplje – Za zadrževalnik Veliki potok, ki bo nekoč prebivalce ob hudourniku Grosupeljščica obvaroval pred poplavami, občina še vedno ni pridobila gradbenega dovoljenja, župan Peter Verlič pa kljub temu napoveduje, da bo zgrajen v letu 2019. Naložba bo okoljsko ministrstvo stala približno osem milijonov evrov.

Po županovih besedah je občina s sprejetjem OPPN1 in OPPN2 prvi korak že storila, gradbeno dovoljenje pa bo po njegovem pridobila do konca prihodnjega leta. Razlogi za skoraj dveletno zamudo so povezani predvsem z umeščanjem objekta v prostor in usklajevanjem z občani, pravi župan. Suhi zadrževalnik bo s prostornino 435.000 kubičnih metrov prebivalce varoval pred stoletnimi vodami.

Ministrstvo preoptimistično

Na okoljskem ministrstvu so lani decembra napovedovali, da bo upravno dovoljenje za naložbo izdano že januarja, toda na grosupeljski upravni enoti so včeraj povedali, da še nihče ni zaprosil ne za dovoljenje za poglobitev Grosupeljščice ne za gradnjo brane na Velikem potoku. Grosupeljčani, ki so bili v zadnjih sedmih letih kar trikrat poplavljeni, bodo zato na naložbo, nujno za celovito zaščito mesta, čakali še nekaj časa in s strahom pogledovali v nebo.

Danes si je območje bodočega gradbišča ogledala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in povedala, da zaradi hitrejših in operativnejših postopkov upravno dovoljenje za takšne posege v prostor pridobivajo občine in tako pri izvedbi naložbe pomagajo ministrstvu. V prihodnjem letu je napovedala izdajo okoljevarstvenega dovoljenja in jeseni še gradbenega ter začetek naložbe z državnim denarjem. Čeprav država oziroma občina zadrževalnik »gradita« že več kot desetletje, Majcnova ni odgovorila na vprašanje o vzrokih za zamudo, češ da ne želi ocenjevati dela svojih predhodnikov. »Ko bo zadrževalnik zgrajen, bodo prebivalci Grosuplja bolj varni, popolne varnosti pred poplavami pa ne more zagotoviti nihče,« je dejala ministrica.

Nasprotujejo, da bi strugo poglabljali najprej

Nekateri Grosupeljčani, ki so podprli civilno iniciativo Za zadrževalnik Veliki potok (zbrali so 480 podpisov), pravijo, da brana v prihodnjih dveh letih ne bo zgrajena, pa čeprav to napovedujejo občinsko vodstvo in predstavniki ministrstva. Nasprotujejo tudi temu, da bi strugo potoka najprej poglobili, razlivno polje v Rožni dolini pozidali in šele nato zgradili brano, zato zahtevajo celovito protipoplavno zaščito: zadrževalnik in nato poglobitev struge. »Oba projekta sta del investicijskega programa,« je dejala Majcnova, ni pa znala povedati, ali bosta izvedena hkrati.