Burgerji še pod arkadami

Gostinski lokal Lars& Sven ob Šubičevi gimnaziji bodo odprli v petek.

Objavljeno
06. februar 2018 15.57
Lars and Sven Burgers na Šubičevi cesti,Ljubljana Slovenija 06.02.2018 [Lars and Sven Burgers]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V pritličnem lokalu pod arkadami v križišču Šubičeve in Slovenske ceste, kjer je nekoč delovala turistična agencija Sonček, bo odslej gostinski lokal. Podjetje Lars& Sven burgers bo v petek v njem odprlo samopostrežni lokal z burgerji in zrezki.

Pred skoraj letom dni smo pisali, da bo omenjeno podjetje v pritličju ob Šubičevi gimnaziji še pred začetkom novega šolskega leta odprlo nov gostinski lokal, a se to ni zgodilo. Lastnik podjetja Lars&Sven burgers Primož Novak, ki slovi po lokalih z burgerji na Rudniku in v Šiški, je pojasnil, da je kot novi najemnik 150 kvadratnih metrov velikega lokala na Šubičevi 1 imel veliko nenadejanih težav s prenovo prostorov.

Vzroki za zamudo

Ko so prevzeli izpraznjen prostor in ga začeli prilagajati gostinskim potrebam, se je izkazalo, da ga v preteklih 40 letih nihče ni kaj prida obnavljal ali vzdrževal. Prenova pa se ni zavlekla le zaradi prilagajanja prostorov, temveč je bilo treba menjati tudi strojne in električne napeljave, urediti nov dimnik s filtri, odprli pa so celo zazidan nekdanji vhod. Zaradi zahtev varuhov kulturne dediščine so preprojektirali tudi prvotni ureditveni projekt, ki sta ga pripravila arhitekta Samo Mlakar in Rok Žnidaršič iz biroja Medprostor. Zato so morali v prenovo in opremo (zanimiv detajl so stare emajlirane luči, ki so jih zaprašene našli na gimnazijskem podstrešju) vložiti 300 tisočakov. Novak je ob tem poudaril, da jim je to uspelo s pomočjo Slovenskega podjetniškega sklada, ki jim je za prenovo zagotovil ugodno posojilo.

Že preurejeni lokal bo imel po novem tri vhode (s Šubičeve ulice, iz pasaže in s Plečnikovega trga), v njem pa bodo na samopostrežni način ponujali burgerje, zrezke in pijačo. Naenkrat bodo lahko sprejeli od 60 do 70 gostov, spomladi pa še več, saj nameravajo od občine najeti gostinski vrt pred lokalom. Med tednom bo odprt od 10. do 23. ure (tako zgodaj predvsem zaradi gimnazijcev), ob sobotah od 11. do 23. ure, ob nedeljah pa bo zaprt. V njem bo zaposlenih 11 ljudi.

Dolgoročna pogodba

Gostinec je z uršulinskim samostanom kot lastnikom prostorov (zanj posle sicer ureja podjetje Prours) podpisal najemno pogodbo za 15 let. Koliko bo mesečna najemnina, ni razkril, je pa povedal, da so se za najem z možnostjo podaljšanja odločili zaradi dobre lokacije, velikega števila ljudi na tem območju in možnosti, da bi po zasteklitvi arkadnega hodnika lokal razširili na del zdajšnje javne pasaže.

Konkurence v bližnji Čopovi (tam je sedem tovrstnih ponudnikov) in ob Kazini, kjer je lokal s srbsko kuhinjo, se lastnik podjetja, imenovanega po njegovih sinovih, ne boji. Meni, da ljudje vse pogosteje iščejo hitro pripravljeno, a kakovostno hrano. Prepričan je, da njegova ponudba (gre za burgerje iz mesa v Sloveniji vzrejenih krav, prašičev in piščancev proste reje ter uvoženega mesa avstralskega goveda black angus) temu ustreza. V prihodnosti namerava v Ljubljani, najverjetneje na območju BTC, odpreti še en podobni lokal, nato pa svoj prodor usmeriti v tujino. S franšiznimi lokali namerava najprej prodreti na Hrvaško in v druge okoliške države.