Čolnarna - lokal z največjim vrtom v mestu

Čolnarna z novim programom: Pestra gostinska in kulturno-umetniška ponudba v parku Tivoli.

Objavljeno
08. marec 2016 14.02
Koncert v prenovljeni čolnarni,Ljubljana Slovenija 16.02.2016 [Čolnarna]
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Z marcem se prebuja tudi življenje v mestni Čolnarni v Tivoliju. Prejšnjo sredo se je odvil prvi večer z živo glasbo – eden od mnogih, ki jih napoveduje nova gostinska in programska ekipa od nekdaj priljubljenega zbirališča sprehajalcev in predvsem staršev z majhnimi otroki. A odslej bo prenovljena Čolnarna živela tudi po sončnem zahodu.

V Čolnarni z novo bolj sonaravno in imenu primerno podobo (v les odeti ambient z izbranimi »čolnarskimi« detajli je precej bolj topel kot prejšnji sladoledno-pastelni baby-proof kotiček) je nove programske smernice prejšnjo sredo vpeljal jazzovski cikel. Jutri bodo jam session odprli že uveljavljeni glasbeniki – saksofonist Jaka Kopač, basist Nikola Matošić, pianist Milan Stanisavljević in avstrijski bobnar Klemens Marktl. V drugem delu bodo oder prepustili mlajši generaciji študentov Konservatorija za glasbo in balet. Ti so se v zglednem številu udeležili že prvega dogodka, prejšnjo sredo, saj so po dolgem času spet dobili prostor za druženje in izmenjavanje znanja ter nastopanje pred občinstvom, kar je v tem glasbenem žanru ena od pomembnih razvojnih stopenj.

Odslej bodo vse srede namenjene jazzu. V tem mesecu bodo s svojimi zasedbami igrali še Milan Stanisavljević, Peter Ugrin in Jani Šepetavec. V aprilu se jim bodo pridružili blues in etno glasbeniki, ki bodo nastopali ob četrtkih, v »režiji« Matije Krivca. Če morda koncept zveni znan, je to zato, ker gre za preverjeno kombinacijo glasbene ponudbe ob delavnikih, ki jo je ekipa zavoda Derridas uspešno začrtala že v lokalu Prulček. Koordinator programa Davorin Tucak je, kot pravi, zgodbo začel na novo, na novi lokaciji, ki ponuja veliko širše možnosti za razvijanje in širitev ponudbe. »Ta prostor ima perspektivo. Pomlad v Čolnarni je le ogrevanje za Poletje v Čolnarni, ko bomo glasbeni program, obogaten z novimi tedenskimi cikli, prestavili ob ribnik pod zvezde ali pa pod drevesne krošnje.« Načrtujejo še vsaj tri festivale, kot so jih zastavili že v Prulčku, bazar uporabnih umetnosti in likovne razstave v sodelovanju z znanimi slovenskimi umetniki.

Od glasbe do literature

Idej jim ne manjka. Zadnji torek v mesecu bo namenjen literaturi, 29. marca bodo Čolnarno zasedli slovenski sodobni avtorji v sodelovanju z literarno revijo Novi zvon in gledališkim krožkom oddelka za slovenistiko filozofske fakultete. Brali bodo družbenokritično poezijo. Oder pa bodo prepustili tudi gledališkim in lutkovnim skupinam. Poletne noči ob ribniku bodo odzvanjale v plesni glasbi tujih in domačih didžejev in kolektivov, kot je na primer Radyoyo. Obetajo se še filmske noči, za katere se že dogovarjajo s Kinodvorom. Ker je Čolnarna v objemu narave, razmišljajo o tem, da bi dnevno ponudbo za otroke, ki bo vključevala kulturne dogodke in ustvarjalne delavnice z animatorji, razširili s poučnim spoznavanjem naravoslovja.

Čolnarna je lokal z največjim vrtom v mestu, in to brez godrnjavih sosedov, kar so sanje vsakega gostinca. Čudno je, da tega ni nihče bolj izkoristil že prej. Tudi novi najemnik, Andor gostinstvo, ki ima med drugim v lasti igralnico, butični hotel in restavracijo v Ankaranu, je precej časa sestavljal pravo ekipo. »Želimo, da bi bil lokal voden kvalitetno in učinkovito, zato je nekaj časa trajalo, da smo našli prave ljudi. Zdajšnja ekipa, ki jo vodi naš stari sodelavec Jure Rupar, ima veliko izkušenj in predvsem ustreza profesionalnemu gostinskemu profilu,« je povedala direktorica Andor gostinstva Desa Nikolič. Rupar pa je dodal, da nameravajo programsko ponudbo soustvarjati z različnimi društvi, strokovnimi delavci in organizacijami, ki bodo privabili številne priznane umetnike.

Mestna plaža bo

Kar zadeva gostinski del, bodo dosedanjo ponudbo Čolnarne s presnimi tortami in drugimi sladicami dopolnili s sokovi, stisnjenimi iz svežega sezonskega sadja, in edinstvenimi koktajli, zmešanimi iz domačih sirupov in likerjev. Poleti bodo postavili sladoledni vrt in ponudili »take away« napitke. Pozabili niso niti na pse, ki jim bodo lastniki lahko privoščili pasje priboljške.

Čolnarna je vsak dan odprta od devete zjutraj do devete zvečer, jazzovske sredine noči pa trajajo do 3. ure zjutraj. Program se bo predvidoma sredi aprila preselil na vrt, kjer nameravajo postaviti tudi več ležalnikov. Tako si Ljubljančani končno lahko obetamo pravo mestno plažo – ob ribniku.