Deblak gre v vodo

Krst na Špici. Tesarji upajo tudi na pomoč rimske boginje Barja Ekvorne.

Objavljeno
01. september 2017 15.59
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana – Po dveh mesecih dolbenja v dolenjsko hrastovo deblo bodo člani projekta Navis jutri ob 11. uri na Špici splovili deblak, na las podoben tistim, s kakršnimi so se stari Rimljani pred več kot dva tisoč leti vozili po Ljubljanici in Barju.

V velikansko leseno gmoto, ki v dolžino meri skoraj devet metrov in tehta približno tono, je bilo vloženega 350 ur dela. Izdelali so ga po postopku in s pripomočki, kakršne so uporabljali takratni prebivalci, torej s sekiro in drugim tesarskim orodjem.

»To je zaključek poskusa rekonstrukcije vrhniškega deblaka, kakršnega smo pred dvema letoma odkrili na Vrhniki. Ko ga bomo jutri splovili, bomo obenem opravili tudi hidrostatično analizo,« je povedal soavtor projekta Navis in član Zavoda za podvodno arheologijo David Badovinac, ki je izrazil zadovoljstvo nad zanimanjem Ljubljančanov pri izdelavi deblaka, saj si je nastajanje plovila ogledalo več kot štiri tisoč ljudi.

Jutrišnja prireditev se bo začela ob 10. uri z glasbeno pravljico Mali plac, ki govori o tem, kako pomembna sta ohranjanje ravnovesja v naravi in skrb za naravno okolje. Pol ure zatem bo sledila predstavitev projekta, nato bodo plovilo z obiskovalci vred po brunih porinili do brežine in naprej v vodo, pri čemer računajo tudi na pomoč rimske boginje Barja Ekvorne, da bo plovilo varno in uspešno zaplulo po Ljubljanici.