Dijaki in študenti bodo še pivovarji

BIC je v Centru kulinarike in turizma eksperimentalno napravo za varjenje piva nadomestil s precej zmogljivejšo.

Objavljeno
08. junij 2016 20.29
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Biotehniški izobraževalni center (BIC) v centru kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi v Šentvidu danes odpira prvo šolsko mikropivovarno pri nas. Študenti in dijaki se bodo v njej lahko učili novih postopkov varjenja piva in preizkušali nove recepte. Poleg hišnega piva KULT316 bodo varili tudi druge vrste in jih potem ponujali po svojih gostinskih lokalih.

Glavna »krivca« za odprtje šolske mikropivovarne sta nekdanji študent BIC Jaka Mihelčič iz Dola pri Ljubljani in predavateljica v tej izobraževalni ustanovi Marija Kostadinov. Kot je dejal Mihelčič, je pred približno tremi leti na svetu šole predlagal, da bi šola postavila »nanopivovarno« z zmogljivostjo 50 litrov, da bi v njej imeli tehnološke vaje oziroma jo uporabljali za potrebe priprave diplomskih del. In 2000 evrov vredno napravo so kmalu zatem tudi postavili. Pod njegovo taktirko, s pivovarstvom se ukvarja že šest let, so leta 2014 v njej zvarili prvo temno pivo. Po natečaju dijakov in študentov, ki se šolajo v šolskem centru na Špici, so ga tako tudi poimenovali.

Do pivovarne z zasebnikom

Naprava je omogočila veliko ur obvezne študijske prakse in bila poleg tega temelj za štiri diplomske naloge, a kmalu se je izkazalo, da je premajhna tako za študijske kot lastne gostinske potrebe. Zato so v sodelovanju z znanim slovenskim družinskim pivovarskim podjetjem Mithraeum z Lokev pri Črnomlju za 20.000 evrov kupili sodobno opremo za proizvodnjo piva. Gre za mikropivovarno Brewiks, v kateri je mogoče naenkrat kuhati 250 litrov sestavin za pivo, in štiri 300-litrske fermentatorje. Pivo bodo polnili ročno. V redni ponudbi bodo imeli nepasterizirano in nefiltrirano pivo, po novem imenovano KULT316 (številka pomeni nadmorsko višino Šentvida, kjer stoji izobraževalni center BIC), že čez kakšen mesec pa bodo ponudbo razširili še z enim svetlim pivom z »belgijskim pridihom«.

Šolsko varjeno pivo bodo ponujali v svoji kavarni in restavraciji KULT316 na Prušnikovi v Šentvidu, v čajnici Primula v botaničnem vrtu in v novem lokalu Učilna okusov pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici. Tam že prodajajo vse svoje pekovske in slaščičarske izdelke, olja, čaje, marmelade, mesne in mlečne izdelke, pa tudi tiste, ki jih v sodelovanju z BIC zagotavljata šolski center Grm iz Novega mesta in izobraževalni center Piramida iz Maribora. Tamkajšnja posebnost ni le prodajni in degustacijski del, temveč tudi to, da lahko svoje izdelke in pridelke (denimo s svojih kmetij) predstavljajo zdajšnji in nekdanji dijaki in študenti.

Poleg piva tudi vina

Marija Kostadinov, ena glavnih promotork šolske mikropivovarne in centra kulinarike in turizma KULT316, je zelo ponosna tudi na eno najsodobnejših stavb BIC Ljubljana v Šentvidu. Zgrajena je bila z izdatno pomočjo EU, tam pa se bodo poleg študentov višješolskega programa živilstva in prehrane lahko izobraževali tudi študenti gostinstva in turizma ter dijaki živilske šole. V šentviškem centru se lahko pohvalijo še s kavarno za 25 ljudi, restavracijo, ki sprejme 52 gostov, dvoposteljno hotelsko sobo, učno in demo kuhinjo, konferenčno dvorano s sto sedeži, računalniško učilnico in infotočko v preddverju.

V vinski kleti imajo med številnimi domačimi in tujimi vini manj uveljavljenih vinarjev tudi svoje šolsko belo »hišno« vino KULT316. Na nalepki je podoba sv. Vida, zavetnika gostincev, pivovarjev, vinarjev in Šentvida. Gre za mešanico sauvignona in sivega pinota, ki ju študenti pridelajo v Puklavčevih vinogradih (pri njem imajo svoje trte, za katere skrbijo v okviru večkratnih študijskih izletov). V vinski kleti, ki je tudi učilnica okusov, se bo belemu hišnemu vinu kmalu pridružilo še rdeče, vzgojeno na Primorskem.