Dijaki uprizarjajo Krasni novi svet

Nastopa 96 dijakinj in dijakov dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

Objavljeno
03. februar 2017 19.32
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana − Dijaki umetniške gimnazije na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana (SVŠGL) v dnevih okoli slovenskega kulturnega praznika in informativnih dni uprizarjajo maturitetno delo Krasni novi svet po motivih romana Aldousa Huxleyja.

Nastopa 96 dijakinj in dijakov prvega, drugega in tretjega letnika dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije, ki letos posodablja program, saj dramski in gledališki smeri dodaja še filmsko. Na videu med predstavo, ki je nastal 14. januarja v Ksevtu v Vitanju in v studiu, pa nastopajo tudi dijakinje in dijaki četrtega letnika dramsko-gledališke smeri.

Velik izziv

Mojca Dimec, ki je poleg Alje Cerar Mihajlović režiserka in mentorica predstave, pravi, da je delo na uprizoritvi za učitelje in dijake dramsko-gledališke smeri vedno velik izziv, saj gledališče pojmujejo kot pomemben del splošne izobrazbe in tako poskušajo zagotavljati sožitje učenja in ustvarjanja. Takšno uprizoritev začnejo učitelji načrtovati že ob koncu šolskega leta za naslednje leto. Letošnje maturitetno besedilo Huxleyjeva utopija Krasni novi svet se jim je, poleg Alamuta Vladimirja Bartola, zdela prava izbira. Razumljivo je ne samo maturantom, pač pa tudi dijakom prvega, drugega in tretjega letnika. Delo je nastajalo na učnih urah impro delavnice, umetnosti govora in giba, pa tudi v likovni, video in filmski, glasbeni ter zvočni delavnici, ki so del predmetnika.

Premierna uprizoritev je bila že v petek, prva ponovitev v ponedeljek, predstave pa bodo še v torek, 7. februarja, ob 11. in 14. uri ter v četrtek, 9. februarja, ob 16. in 19. uri. Skrajšano predstavitev pa bodo pripravili ob informativnih dnevih, v petek, 10. februarja, ob 9. in 15. uri, ter v soboto, 11. februarja, ob 9. uri.

Radi bi višješolski program sodobnega plesa

Na šoli imajo sicer tri dvorane, velike 280, 140 in 80 kvadratnih metrov, ki skupaj oblikujejo plesni in gledališki center. Ta predstavlja tudi dodatno ponudbo v Ljubljani in vsaj deloma zapolnjuje pomanjkanje prostorov za sodobni ples. Na SVŠGL se trudijo, da bi pridobili višješolski program sodobnega plesa, vendar pri tem še ni nobenega napredka, je povedal ravnatelj Alojz Pluško. Na šoli sicer želijo razvijati celotno preduniverzitetno vertikalo na področju sodobnega plesa: plesno pripravnico in sodobni ples za osnovnošolce, umetniško gimnazijo in višješolski program sodobnega plesa, pa tudi program višje šole za uprizoritvene umetnosti.