Do prihodnjega poletja nov blok v Zupančičevi jami

Zlatarna Celje je začela graditi šestnadstropni blok z 91 stanovanji brez enega samega lokala

Objavljeno
28. februar 2017 16.22
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V soseski Zupančičeva jama, ki jo je podjetje SCT Inženiring zastavilo leta 1987, so pred kratkim začeli kopati gradbeno jamo za zadnji večji objekt. Zlatarna Celje bo v križišču Neubergerjeve in Avčinove zgradila šestnadstropni objekt z 91 stanovanji, imenovan Ypsilon.

Čeprav smo pred devetimi leti pisali, da bo trikotna 17-nadstropna stanovanjsko-poslovna stavba R 5 s stotimi stanovanji in nekaj pritličnimi lokali zadnja stavba v tej bežigrajski soseski, pa bo ta na vzhodnem delu vendarle dobila še en zanimiv arhitekturni dodatek. Zlatarna Celje je namreč od Immorenta odkupila veliko zemljišče med Neubergerjevo, Avčinovo in Vurnikovo ulico in že pred leti pripravljen projekt stanovanjskega kompleksa z dvema garažnima kletema, pritličjem in šestimi nadstropji.

Neobičajna arhitektura

Posebnost bloka je, da bo imel obliko črke ipsilon in da se bo s svojo podobo precej razlikoval od drugih v okolici, med drugim zaradi neobičajne kombinacije betona in stekla, še zlasti pri oknih, ki bodo ozka in podolgovata. Kot smo lahko videli na gradbišču, so gradbeno parcelo že ogradili in opremili z nepogrešljivimi velikimi reklamnimi panoji, prav tako se je že začel izkop gradbene jame s pripravo na njeno obodno zaščito.

Cena stanovanj še neznanka

Kot nam je povedal Mitja Majnik, direktor inženiringa v Zlatarni Celje, bo v dveh garažnih kleteh 186 parkirnih prostorov, kar pri 91 stanovanjih pomeni več kot po dve na vsako. Posebnost tega objekta je, da ne bo imel nobenih poslovnih prostorov ali drugih lokalov kot drugod v Zupančičevi jami, temveč bo v celoti namenjen bivanju. Zunaj pa bodo uredili še 767 kvadratnih metrov veliko otroško igrišče.

Po Majnikovih besedah bodo stanovanja merila od 40 do 120 kvadratnih metrov. Ker prodajno dokumentacijo šele pripravljajo, bo o cenah več znano v drugi polovici marca. Menda pa bodo »konkurenčne«.

Prav tako nismo dobili podatka, koliko bo projekt stal (a najbrž ne manj kot podobno velik objekt R 5, ki so ga zgradili za nekaj več kot 18 milijonov evrov). Okvirni rok dokončanja je za zdaj čez poldrugo leto oziroma do srede prihodnjega leta.