Dobra novica za kolesarje, slab dan za okoliške stanovalce

Kolesarji v mestu so se razveselili načrta občine, da na delu Dolenjske ceste uredi kolesarsko stezo.

Objavljeno
17. maj 2013 12.25
Obnova pločnika in kolesarske steze ob dolenjski cesti. Ljubljana,16.05. 2013.
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Poleg Dolenjske ceste letos načrtujejo še ureditev kolesarske steze na Kajuhovi pri Ljubljanici ter ob Rozmanovi ulici, prav tako bodo uredili krajše odseke na Cesti za Gradom, ob Litijski, ob Hradeckega in pri Hrvatskem trgu.

Je pa nekaj hude krvi pri okoliških stanovalcih povzročilo včerajšnje, po njihovih besedah nenapovedano betoniranje, zaradi česar precej ljudi ni moglo z avtomobilom s svojega dovoza.

Na južni strani Dolenjske ceste, od hišne številke 56 do Peruzzijeve ceste, je torej načrtovana kolesarska steza, zato se tam izvaja ureditev steze in pločnike. Ta zahteva ureditev individualnih in skupinskih uvozov, polaganje cevne kabelske kanalizacije in popravilo robnikov ter prestavitev drogov javne razsvetljave, so nam sporočili z MOL. Po predračunu bodo dela, ki jih izvajata KPL in Javna razsvetljava, stala 430.000 evrov. Občina sicer ureditvi kolesarskih stez namenja do 320 tisočakov na leto, vsako leto pa jih uredijo približno pet kilometrov. Po njihovi oceni se je sicer delež s kolesom opravljenih poti v mestu od 2009. povečal za 27 odstotkov, kar med drugim pripisujejo uvedbi sistema Bicikelj.

Vsako leto nove steze

Poleg Dolenjske ceste letos načrtujejo še ureditev kolesarske steze na Kajuhovi pri Ljubljanici ter ob Rozmanovi ulici, prav tako bodo uredili krajše odseke na Cesti za Gradom, ob Litijski, ob Hradeckega in pri Hrvatskem trgu. Po letošnjem evropskem tednu mobilnosti nameravajo omejiti osebni motorni promet na Slovenski cesti, s čimer bodo to območje prednostno namenili pešcem, kolesarjem in javnemu prometu.

Občinskim načrtom glede kolesarskih stez so naklonjeni tudi v Ljubljanski kolesarski mreži, vendar se, kot je povedal v. d. predsednika društva Luka Gabršček, bojijo, da bodo na Dolenjski cesti prav tako uredili tako imenovane rodeo odseke, po katerih se morajo kolesarji nenehno spuščati in dvigati. Takšne na primer najdemo v Peruzzijevi ulici in na Jamovi cesti.

Po Gabrščkovih besedah arhitekti prav tako menijo, da je to napačna odločitev, na kar so pisno opozorili župana Zorana Jankovića, podžupana Janeza Koželja in oddelek za gospodarstvo in promet. Odgovora niso prejeli, vseeno pa upajo, da bodo njihove predloge upoštevali.

Tudi sicer, pravi Gabršček, pri občinarjih kaj dosežejo le s protesti in peticijami. Nazadnje jim je uspelo pri Fabijanijevem mostu: v zadnjem trenutku je občina za kolesarje uredila klančino, ki z Roške ceste vodi v spodnjo etažo.

Neobveščeni stanovalci

Včeraj je na Dolenjski cesti nekaj hude krvi med tamkajšnjimi stanovalci povzročilo betoniranje, saj se niso mogli z avtomobilom odpeljati s svojih dovozov. Kot pravijo tisti, ki živijo na hišnih številkah 174 in 176, o delih niso bili obveščeni, ampak so to ugotovili šele zjutraj, ko so hoteli od doma.

Z občine so nam odgovorili, da so stanovalce obveščali osebno, dopuščajo pa možnost, da koga ni bilo doma. Toda nekateri stanovalci navedbo odločno zavračajo, saj jih kar nekaj o betoniranju ni vedelo nič. Na občini sicer trdijo, da se je čez na novo zabetonirane površine dalo zapeljati že deset minut po izvedbi del, kar pa ne drži, saj to ni bilo mogoče niti popoldne. Kot so še povedali stanovalci, so jim delavci sami povedali, da površine ne bodo prevozne vse do danes zjutraj. Na nekaterih odsekih so bili po poročanju stanovalcev tudi previsoki robniki, tako da ni šlo le za sušenje po betoniranju. Z občine se sicer vsem, ki o delih niso bili obveščeni, »iskreno opravičujejo«.