Drevo kot stranska žrtev obnove Galetovega gradu

MNZ trdi, da je bilo drevo nevarno za stavbo in mimoidoče in da so ga zato morali odstraniti.

Objavljeno
28. oktober 2016 16.59
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Velikega drevesa ob neorenesančnem Galetovem gradu na Vodnikovi 43, kjer imajo prostore posamezne enote generalne policijske uprave (GPU) in policijska godba, ni več. Pred nekaj dnevi so ga dali požagati, četudi je bilo, vsaj po videzu razžaganega debla sodeč, zdravo.

Ko smo prišli na ogled devastacije parka ob Vodnikovi cesti nasproti blokov ob Vodnikovi 30 do 46, smo na nasprotni strani ceste tik ob vhodu na policijsko posestvo ob omenjenem gradu zaslišali motorno žago. Varnostnik ob vhodu nam je povedal, da je visoko drevo padlo, ker se je tako razraslo, da je sililo v streho, okna in fasado. Pred desetletji so ga namreč posadili tik ob stavbi. Ali ga je bilo treba res odstraniti in ne le obrezati, smo vprašali tudi na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Prav tako pa, kdo je naročil žaganje in kdo ga je izvedel.

Policijska obrazložitev poseka

Vesna Mitrić iz službe za odnose z javnostjo pri MNZ nam je odgovorila, da so drevo ob 150 let starem Galetovem gradu na Vodnikovi odstranili, »ker je bilo ob pregledu ugotovljeno, da bi bilo treba požagati celotno stran vej proti gradu, saj so te silile neposredno v objekt. S tem bi povzročili slabše statično stanje drevesa, ki je bilo predimenzionirano glede na mikrolokacijo. Predstavljalo pa da je tudi neposredno nevarnost za zaposlene in mimoidoče v primeru neurij. Že lani se je namreč odlomila večja veja in padla na pločnik, a na srečo, pravijo na MNZ, brez posledic. Delo je izvedel pogodbeni izvajalec, ki je pred tem ugotovil, da je »les drevesa krhek in nevaren in da je zaradi višine drevesa najbolj smiselna odstranitev«.

Pojasnila ZVKDS

Nedavno je bila končana tudi sanacija Galetovega gradu. Zavod za varstvo kulturne dediščine je potrdil, da je MNZ 17. decembra leta 2014 poslal prvo vlogo za izdajo okoljevarstvenega soglasja za prenovo Galetovega gradu. Ta ga je ministrstvu 9. januarja 2015 najprej izdal za posege na dotrajani fasadi. Slabo leto dni kasneje, točneje 9. novembra lani, pa so dobili še vlogo za prenovo stavbnega pohištva. Tudi tej so ugodili – 17. novembra lani. Ker soglasji veljata le dve leti in bi prvo poteklo že januarja prihodnje leto, je MNZ prenovo pospešil. Drevo pa kot nevarno preventivno odstranil tik pred zimo. In v primernejši razdalji od prejšnjega že zasadil nadomestno.