Žrebanje po litijsko: Glavno nagrado pobasal kar podžupan

Med 151 občani, ki so sodelovali v nagradni igri, je podžupan Doblekar dobil kolo, sin podžupanje pa tretjo nagrado.

Objavljeno
04. oktober 2016 18.33
Litija
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Litija – Litijski podžupan Boris Doblekar, ki je pred kratkim vodil prireditev ob tednu mobilnosti v Litiji, je imel nenavadno srečo; žreb mu je določil prvo nagrado in mu prinesel žensko kolo. »Sem čisto onemel in nisem prišel do besede. Kaj takega se mi je zgodilo prvikrat v življenju,« je za Delo povedal izžrebanec.

Litijska občinska uprava je po elektronski pošti prejšnji mesec občanom pošiljala anketni vprašalnik o varnosti v cestnem prometu, prevozih z javnim potniškim prometom, kolesom ... Občina namreč pripravlja celostno prometno strategijo, zato bi občinskim strokovnim službam vsaka dobronamerna pripomba ali predlog prišla prav. Kdor je anketo izpolnil, je bil seznanjen, da bo sodeloval tudi v velikem javnem žrebanju, kjer je bila glavna nagrada žensko kolo. Doblekar (SDS) je za Delo povedal, da je v žrebanju sodelovalo 151 ljudi, zavrnil pa je govorice, da je sam sebe izžrebal. »Če boste grdo pisali o tej prireditvi, se bom zadeve lotil na svoj način,« je malce grozeče napovedal. Nato je povedal, da je bilo žrebanje opravljeno javno in med drugim v navzočnosti župana Francija Rokavca. Žrebalo je dekle, Doblekar pa je v roki nosil mikrofon in bil od nje oddaljen 2,2 metra. Kot je dejal, je »prireditev vodil zastonj«. Po javno dostopnih podatkih je občina Doblekarju v prejšnjem mesecu izplačala 1014 evrov bruto nadomestila za plačo. Pojasnil je, da v žrebanju niso smeli sodelovati redno zaposleni občinski uslužbenci, a ker je sam nepoklicni podžupan, torej funkcionar in ne uslužbenec, se je za dobitke lahko potegoval. Pravila igre namreč občinskim funkcionarjem tega niso prepovedovala.


Litijski podžupan je kot kaže navdušen kolesar. Vir: facebook


Tretja nagrada sinu podžupanje

»Sodeloval sem v anketi, ne da bi vedel, da bo tudi moje ime v bobnu. Niti približno me ni zanimalo, ali v bobnu sem ali nisem,« je za Delo dejal Doblekar in dodal, kako zelo presenečen je bil, ko je dekle izžrebalo listek z njegovim imenom in priimkom. »Tako me je presunilo, da mi je postalo dobesedno slabo. Začel sem se potiti in bil sem čisto presenečen.« Prepričan je, da če kolesa ne bi dobil on, bi ga pa kdo drug, sam pa se z njim ne misli voziti, »ker nisem ženska«. Zato ga je podaril neki gospe, ki ga bo s pridom uporabljala, ni pa želel razkriti podatkov srečnice, ki je prejela podžupanovo darilo. Na izrecno vprašanje novinarja Dela, ali je dogodek iz moralno-etičnih razlogov za litijskega občinskega funkcionarja lahko sporen, Doblekar ni želel odgovoriti.

Litijski občinski svetnik iz vrst opozicije Rudi Kozlevčar (Desus) je prepričan, da podžupanovo početje ni higiensko, saj je vendar izpolnil anketni list in je vedel, da je v igri za prvo nagrado, ki jo je na koncu celo dobil. V komisiji za preprečevanje korupcije so za Delo pojasnili, da so bila pravila za omenjeno nagradno igro določena vnaprej in so jih organizatorji objavili tudi na spletni strani. Pravila so med drugim določala, da v nagradni igri ne morejo sodelovati izdelovalci cestnoprometne strategije (CPS) in uslužbenci litijske občine. Po mnenju Štefanečeve komisije bi bilo primerneje, če bi se ta omejitev razširila še na funkcionarje občine in njihove družinske člane, saj je tretjo nagrado prejel sin podžupanje Lijane Lovše. »V dani situaciji ni zaslediti kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,« so prepričani v protikorupcijski komisiji.