Gorenjci in Primorci radodarnejši od Ljubljančanov

Zbiranje rabljenih računalnikov: ne spreminjajo samo miselnosti in delovanja podjetij, temveč tudi kupcev računalnikov.

Objavljeno
16. november 2016 17.04
Zbiranje rabljene računalniške opreme v podjetju Tip & Tap. Ljubljana, Slovenija 4.oktobra 2016. [računalniki,monitorji,računalniška oprema,Tip&Tap]
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V socialnem podjetju Tip&tap so skupaj s partnerji v enomesečni akciji, ki je do 3. novembra potekala po vsej Sloveniji, zbrali 110 rabljenih računalnikov. Zbirajo jih tudi še po končani akciji, le na odvoz je treba počakati nekoliko dlje.

Kot je povedala direktorica tega socialnega podjetja Barbara Čufer, so pričakovali, da bo največ donacij v Ljubljani, vendar so bili Gorenjci in Primorci radodarnejši in aktivnejši. Največ računalnikov so tako zbrali na sedežih medobčinskih društev slepih in slabovidnih v Kranju ter Novi Gorici.

Sicer pa zbiranje poteka brez težav. Podjetja in posamezniki pripeljejo računalniško opremo na zbirna mesta po Sloveniji, nato jih zavod Tip&tap prepelje v svoje prostore na Letališki cesti v Ljubljani. Zbrana računalniška oprema je večinoma starejšega datuma. Nekaj računalnikov bodo lahko s temeljito nadgradnjo obnovili in pripravili za nadaljnjo uporabo. Tiste, ki za to niso ustrezni, pa bodo reciklirali drugače. V otroškem mestu Minicity Ljubljana tako najmlajši na kreativnih delavnicah vsak petek ob 17. uri iz tipk in drugih delov izdelujejo nove izdelke. Na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti bodo študentje odpadne dele reciklirali cel semester, za sodelovanje pa se dogovarjajo tudi z modnimi oblikovalci in drugimi. Vse dele, ki jih ne bodo uporabili, bodo predali v proces reciklaže svojemu partnerju v projektu, javnemu podjetju Snaga. Računalnike, ki bodo za to primerni, bodo obnavljali s pomočjo pripadnikov ranljivih skupin, ki na trgu dela ne dobijo priložnosti. Skupaj z zavodom za zaposlovanje trenutno iščejo osebe za usposabljanje na delovnem mestu. Predvidevajo, da bo prvo usposabljanje steklo v tem mesecu. V prvih treh letih si želijo zaposliti deset ljudi. »Vizija našega podjetja je povečati možnost zaposlitve oseb v lokalnem okolju, s poudarkom na starejših in tistih z dodatnimi ovirami. Zaposlitvene potrebe bomo prilagajali poslovnim rezultatom podjetja,« je dejala Čuferjeva.

Prenos dobre prakse iz tujine

Na vprašanje, ali menijo, da bi se lahko razvili podobno kot nemško podjetje AFB, ki so ga omenili na predstavitvi projekta – ustanovljeno je bilo leta 2004, danes pa ima 160 zaposlenih, od tega 90 iz ranljivih skupin – je Čuferjeva odgovorila, da je nemški trg neprimerljivo večji od slovenskega, zato je treba te številke brati upoštevajoč druge makrokazalce. Ker slovenska podjetja danes večino računalniške opreme po umiku iz poslovnega procesa odvržejo na odpad, menijo, da s prenosom dobre prakse iz tujine in uveljavitvijo celovitega pristopa pri procesu obnove računalnikov na trgu obstaja potreba tudi za njihovo dejavnost. Ključno pri tem pa je, da ne spreminjajo samo miselnosti in delovanja podjetij, temveč tudi kupcev računalnikov. S prepričanjem, da je obnovljeni računalnik racionalnejša odločitev, s katero lahko privarčujemo, se lahko razvijejo tudi tako, kot se je omenjeno nemško podjetje AFB, je prepričana Čuferjeva.