Gradnja gimnastičnega centra vse bolj negotova

Pomgradov revizijski zahtevek ustavil odpiranje ponudb za gradbenega izvajalca.

Objavljeno
27. november 2014 17.53
Ljubljana 04.02.11, dvorana petkovsek-pegan, foto: zurnal 24
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Javno odpiranje ponudb za izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del za gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek na Viču se je včeraj končalo s hitro prekinitvijo postopka. Šestih ponudb sploh niso odpirali, saj je podjetje Pomgrad vložilo zahtevek za revizijo javnega naročila.

Pred prekinitvijo postopka je komisija javno predstavila le imena podjetij, ki so se prijavila na oktobrski razpis za izvajalca del približno 8,5 milijona evrov vrednega gimnastičnega centra, načrtovanega na območju zdajšnjega športnega parka Svoboda, in razloge, zakaj je postopek prekinjen.

Pravočasno so ponudbe poslali Lesnina MG Oprema, GPK, Kostak, Gorenje Projekt, Makro 5 Gradnje in CGP.

V nadaljevanju je vodja postopka javnega naročila povedal, da jih je javni zavod Šport Ljubljana kot naročnik obvestil o prejetju zahtevka za revizijo naročila le nekaj minut pred odpiranjem ponudb. Postopka javnega odpiranja prispelih ponudb zato ni mogel pravočasno preklicati. Tega bodo nadaljevali šele, ko bo o revizijskem zahtevku odločeno. Kdaj bo to, ni odgovoril, je pa razkril, da ga je vložila delniška družba Pomgrad.

Razlogi za revizijo

Član uprave Pomgrada Boris Sapač je za Delo pojasnil, da so zahtevo za revizijo razpisne dokumentacije vložili zato, ker so prepričani, da bi moral naročnik spremeniti razpisne pogoje, kakor so zahtevali že kmalu po dvigu dokumentacije za gradnjo gimnastičnega centra. Med referencami je namreč tudi zahteva, da je ponudnik v bližnji preteklosti zgradil primerljivo velik javni objekt za občino ali državo. To se Sapaču zdi preveč omejevalno, saj izloča marsikaterega gradbinca, ki je že zgradil velike, a ne javne objekte. Če bi zahtevo popravili, bi se Pomgrad po njegovih besedah zagotovo lahko prijavil na razpis.

Bodo rok podaljšali?

Prekinitev postopka še bolj kot doslej vzbuja dvome o izvedbi celotnega projekta, saj centra pri taki zamudi ni mogoče zgraditi pravočasno. Zanj je namreč treba oddati vlogo za uporabno dovoljenje najkasneje junija prihodnje leto, pridobiti pa ga najpozneje konec avgusta. To bi bilo izvedljivo le, če bi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (to namreč zagotavlja 7,13 milijona evrov iz evropskih skladov) podaljšalo rok za dokončanje gradnje. Oktobra so predlog za trimesečno podaljšanje zavrnili.