Ivanška občina dobila grad, denarja za obnovo nima

Grad v Podsmreki je zob časa zelo načel, če bi ga obnavljali, pa je to treba storiti po načelih varstva kulturne dediščine.

Objavljeno
30. januar 2015 08.26
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ivančna Gorica, Ljubljana – Po dobrih dvajsetih letih denacionalizacijskega postopka je ivanška občina povsem dotrajan grad v Podsmreki pri Višnji Gori prejela v last in posest. V obnovo objekta bi bilo treba vložiti več kot milijon evrov, toliko denarja pa ta obljubljanska občina nima.

Župan Dušan Strnad pravi, da se je občina znašla v nezavidljivem položaju, kajti grad v stanju, v kakršnem je zdaj, ne more obstati brez temeljite obnove. Ker denarja nimajo, bodo najverjetneje iskali rešitev v javno-zasebnem partnerstvu, ni pa izključena niti prodaja. Njegov prihodnji namen mora biti skladen s strategijo občine, kar pomeni, da bodo iskali investitorja ali najemnika, ki bi ga bil pripravljen obnoviti za turizem s prenočitveno in gostinsko dejavnostjo, saj grad stoji na elitni lokaciji v neposredni bližini avtoceste Ljubljana–Obrežje.

Vse v sodelovanju z varuhi kulturne dediščine

Strnad se zaveda, da bodo pri obnovi morali upoštevati pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), zato bodo z njimi sodelovali tudi pri morebitni oddaji ali prodaji gradu. Ker se je streha na enem delu udrla, bo občina najprej zagrizla v njeno obnovo, saj zdaj zamaka in se dela še večja škoda. Takoj zatem pa nameravajo pripraviti projekt celovite obnove objekta s finančnim načrtom vred, ki bo zagotovo sestavljen iz »sedemmestnih številk«.

Grad ima danes še dva stanovalca. Po Strnadovih besedah je občina pred časom zanju že priskrbela stanovanje, a v njem zdaj živi nekdo drug. Če bosta izrazila interes za preselitev, jima bodo priskrbeli drugo stanovanje.

Predsednik ivanške turistične zveze Pavel Groznik je zaskrbljen, da bo objekt še naprej propadal, če se kmalu ne bo našla rešitev. Domačini poudarjajo, da se v obnovo objekta vse od konca druge svetovne vojne ni vlagalo, zato je povsem razpadel.

Grad je vpisan v register kulturne dediščine in ima status kulturnega spomenika, zato je, kot je povedala Damijana Slabe z ljubljanskega ZVKD, pri obnovi treba upoštevati »celostno ohranjanje in strokovno vzdrževanje vseh neokrnjenih kulturnih, arhitekturnih, likovnih, krajinskih vrednot spomenika v celoti, tako zunanjosti in notranjosti ter notranje opreme po načelu ohranjanja v obliki, legi, materialu, strukturi in barvni podobi«. Lastnik mora zato pri obnovi zagotoviti ustrezno namembnost objekta, ki bo skladna z varovanimi vrednotami spomenika. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije nima finančnih sredstev za obnovo. Kulturno ministrstvo pa je v preteklih letih omogočalo sofinanciranje izbranih projektov na področju nepremične kulturne dediščine s statusom spomenika, je še povedala Slabetova.

Zgodovina

Graščina je v Podsmreki stala že proti koncu 16. stoletja. Prvotno so jo pozidali plemiči Galli, kasnejši lastniki pa so jo še večkrat prezidali. Konec 19. stoletja jo je kupil ljubljanski trgovec Fortuna. Med prvo in drugo svetovno vojno je bil njen lastnik dunajski plemič Klarwill, ki je v graščini uredil knjižnico in zbirko umetnin.

Nekaj časa je bil grad v lasti čebelarja Emila Rothschütza, ki je imel pomembno vlogo pri priznanju kranjske čebele. Po vojni je prešel v državno last. V njem je bil nekaj časa oddelek etnografskega muzeja s stalno razstavo o lončarstvu na Slovenskem, a so ga kasneje preselili drugam. Leta 1994 se je za grad zanimal tudi Don Pierino, da bi tam odprl terapevtsko skupnost za zasvojence z mamili, a se krajani s to dejavnostjo niso strinjali.