Jama na Bavarcu spet brez kupca

Investitorja, ki bi bil za gradbeno jamo, ki sameva že več let, pripravljen plačati 4,68 milijona evrov, tudi tokrat ni bilo.

Objavljeno
23. januar 2013 15.32
Posodobljeno
24. januar 2013 05.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 24.05.2012 GRADBISCE OZIROMA LUKNJA NA SLOVENSKI CESTI FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Gradbena jama na Bavarskem dvoru tudi po drugem poskusu prodaje ostaja brez investitorja. Kupcev, ki bi za zemljišče odšteli 3,9 milijona evrov z DDV, ni bilo niti na včerajšnji javni dražbi v okviru stečajnega postopka podjetja S1. Tudi začetek gradnje stolpnice na drugi strani Slovenske ceste še ni določen.

To je bil že drugi poskus prodaje zemljišča ob križišču Slovenske in Tivolske ceste. Po zavezujočem zbiranju ponudb, ki se je neuspešno končalo junija lani, ko za nepremičnino nihče ni bil pripravljen plačati 5,57 milijona evrov (oziroma skoraj 6,7 milijona z DDV), je bila tokrat cena nižja (3,9 milijona evrov oziroma 4,68 milijona z DDV), a še vedno ni prepričala nikogar od potencialnih investitorjev.

Zanimali so se trije tuji investitorji

Stečajni upravitelj Bojan Klenovšek je povedal, da nihče ni vplačal zahtevane varščine. Glede nadaljnjih postopkov je dejal, da bo dal nov predlog za prodajo, pri čemer bosta način in cena v tretji prodaji odvisna tudi od mnenja in soglasja upniškega odbora in upnikov (med njimi je največji NLB s skoraj sedmimi milijoni terjatev do podjetja S1, ki je v stečajnem postopku od leta 2011).

»Možno je znižanje cene, lahko pa ta ostane tudi takšna, kot je. Tik pred zaključkom roka za plačilo varščine so se pojavili interesenti. Prosil sem jih za njihove ponudbe, po kakšni ceni so pripravljeni kupiti in v kakšnem roku bi lahko dobili kupnino, tako da bomo imeli tudi na podlagi tega neko orientacijo,« je dejal Klenovšek. Na vpogled dokumentacije so prišli trije tuji interesenti, imen pa stečajni upravitelj ni hotel razkriti. Kljub včerajšnjemu neuspešnem poskusu prodaje Klenovšek glede tretjega poskusa prodaje ostaja optimističen in meni, da cene ne bo treba bistveno nižati: »Realno pričakujem, da bo uspešen. Ne morem reči, za kakšno ceno, a ocenjujem, da bistvenega odstopanja od trenutne cene ne bi smelo biti.«

Gradbeno dovoljenje bo verjetno podaljšano

Gradbeno dovoljenje za stolpnico, ki naj bi bila visoka dobrih 70 metrov, je bilo izdano že januarja 2010 in je tako veljavno le še ta teden. Kot je pojasnila vodja izpostave Center ljubljanske upravne enote Tjana Matjašič Prijič, je v 6. točki izreka gradbenega dovoljenja z dne 25. 1. 2010 določeno, da gradbeno dovoljenje preneha veljati, če investitor gradnje objekta ne prične v treh letih po njegovi pravnomočnosti. »Glede na to, da je navedeno gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno dne 26. 1. 2010, je veljavno do 26. 1. 2013.« Po pojasnilih Matjašič Prijičeve pa lahko upravna enota na zahtevo investitorja podaljša veljavnost gradbenega dovoljenja, vendar največ dvakrat, in to za skupaj največ dve leti.

Klenovšek je v ponedeljek vložil vlogo za podaljšanje veljavnosti gradbenega dovoljenja. Odgovora še ni dobil, a zapletov ne pričakuje. Večjih težav za zdaj ni bilo tudi z izredno globoko gradbeno jamo, ki so jo začeli kopati že daljnega leta 2007 in tako sameva že skoraj pet let. Pred časom so se namreč pojavile informacije, da se zaradi jame poseda sosednja stolpnica. Po besedah Klenovška vsak mesec opravijo meritve, ki pa so doslej kazale, da so premiki »v mejah dolgoletnih povprečij«.

In kaj se dogaja na drugi strani Slovenske ceste, kjer podjetje Erste Group Immorent tudi že leta načrtuje gradnjo stolpnice (zgradbi na obeh straneh naj bi tvorili tako imenovana severna mestna vrata)? Čeprav so ob predstavitvi projekta jeseni 2011 v podjetju napovedovali, da bodo začeli graditi v »prihodnjih mesecih«, začetka gradbenih del še ni na vidiku. Po dobrem letu od izdaje gradbenega dovoljenja je to decembra lani vendarle postalo pravnomočno, saj je sodišče zavrnilo obe tožbi, ki sta bili sproženi proti omenjenemu dovoljenju. A to, kot kaže, zagona projekta ne bo pospešilo.

Čakajoč na sprostitev nepremičninskega trga

Damijan Kodelja, vodja projekta pri Immorentu, je povedal, da »pravnomočnost gradbenega dovoljenja na časovni načrt ne bo vplivala, saj je trenutna gospodarska situacija v Sloveniji negotova«. »Veljavnost gradbenega dovoljenja je postala pravnomočna pred tremi leti in jo je možno podaljšati.«

Kodelja pravi, da je zagon projekta odvisen od stabilizacije nepremičninskega trga v Sloveniji in Ljubljani in zato začetka gradnje trenutno »ni možno napovedati«. Za začetek gradnje bo treba zagotoviti približno polovico najemnikov. Trenutno sklenjenih pogodb še ni, saj so v fazi zbiranja nezavezujočih pisem o nameri. »Trenutno povpraševanje je podobno stanju na nepremičninskem trgu. Zanimanje je odvisno predvsem od višine najemnine in obratovalnih stroškov. Glede na to, da je naš projekt vrhunske kakovosti in na eni najbolj prestižnih lokacij v Ljubljani, predvidevamo, da bo ob sprostitvi nepremičninskega krča povpraševanja dovolj,« o trenutni situaciji pravi Kodelja.

Meni, da z zagotavljanjem finančnih sredstev ne bo težav, saj »skupina Erste Group predstavlja eno izmed največjih ponudnikov finančnih storitev v srednji in vzhodni Evropi«. Celotna investicija projekta je sicer ocenjena na približno 50 milijonov evrov, sama gradnja stolpnice pa naj bi trajala dve leti.