Janković že na sodišče, rogovci mu bodo sledili

Na občini so vložili predlog za začasno odredbo za zavarovanje lastnine, rogovci napovedujejo uveljavljanje posestnega varstva.

Objavljeno
08. junij 2016 21.28
Preprečitev rušenja objektov v tovarni Rog s strani aktivistov,Ljubljana Slovenija 06.06.2016 [Tovarna Rog,aktivisti]
Mojca Zabukovec
Mojca Zabukovec

Ljubljana − Dan po nenapovedanem vdoru varnostnikov na območje Roga je MOL na sodišče vložila predlog za začasno odredbo za zavarovanje lastnine. Sodno pot pa bodo ubrali tudi uporabniki prostorov nekdanje tovarne koles v Trubarjevi ulici.

Na občini so včeraj še enkrat ponovili, da bodo počakali na odločitev sodišča, kar je že v ponedeljek, ko so se varnostniki in bager na območju Roga pojavili ob 3. uri zjutraj, napovedal tudi župan Zoran Janković. Da bodo v teh dneh proti občini vložili tožbo zaradi motenja posesti, napovedujejo tudi uporabniki Roga. Za to imajo od »motitvenega dejanja« 30 dni časa, pojasnjuje odvetnik David Sluga. Kot pravi, mu ni znano, ali bodo uveljavljali priposestvovanje, »kar je drug pravni institut«, v vsakem primeru pa lahko in po njegovem tudi morajo uveljavljati posestno varstvo. To pomeni vložitev tožbe z zahtevkoma za vrnitev v prejšnje stanje in za prepoved nadaljnjih motitvenih posegov, pri čemer obstoječe občinsko gradbeno dovoljenje za rušitvena dela nima nobene zveze, pravi Sluga.

»Posest, ki je po pravni definiciji dejanska oblast nad stvarjo, je varovana ravno zaradi preprečevanja medsebojnega nasilja. Navsezadnje je v konkretnem primeru fizično nasilje že bilo − in prav to hoče zakonodajalec preprečiti. Varuje torej zadnjo mirno posest, v konkretnem primeru soposest rogovcev in občine,« pojasni Sluga. Kot pravi, to seveda ne pomeni, da lahko vsakdo zasede nepremičnino, ki je v lasti nekoga drugega: »Če pa se lastnik temu nemudoma ne upre, potem bo lahko posestnik uveljavljal posestno varstvo. To ga bo − prav zaradi preprečevanja medsebojnega nasilja − varovalo do vsebinske odločitve o sporu: kdo je torej tisti, ki ima pravni naslov za izvrševanje posesti«.

Posestno varstvo ni večno

Podobno meni tudi Sanja Jablanović iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC). Po njenem je »težko reči, kaj se v primeru Roga lahko zgodi in kaj ne«, a meni, da imajo rogovci, ki v nekdanji tovarni koles delujejo deset let, posestno pravico, saj »so tam in okupirajo ter uporabljajo prostore«. Toda posestno varstvo je, kot poudarja, zgolj začasno, do pravnomočne odločitve, in lahko le za nekaj časa ustavi rušenje in obnovo, ki jo na območju načrtuje lastnica občina. »Načeloma je tako, da ima lastnik prosto uporabo. Pri tem ima lahko na poti ovire, ki jih mora najprej preskočiti, toda na koncu bo izvršil, kar se je na nekem območju namenil narediti,« pravi Jablanovićeva. »Vsak lastnik, tudi če je nekdo drug posestnik, ima lastninsko pravno varstvo, nima pa pravice do samopomoči, zato mora vložiti tožbo in zahtevati, da se tistega, ki ima posest odstrani, izseli, toda šele po tem, ko se ugotovi, kakšna je pravna podlaga.«

In čeprav se v javnosti v zadnjih dneh v povezavi z Rogom pojavljajo nasprotne razlage, brez odločbe sodišča tudi policija ne more posredovati. »Če govorimo o Rogu, lahko šele sodni izvršitelj, ki izvaja neko odločbo sodišča, zaprosi za policijsko asistenco, o kateri pa potem odloča policija,« pojasnjujejo pri ljubljanski policijski upravi.

Gradbišče − da ali ne?

Medtem ko uporabniki v Rogu nadaljujejo socialne, kulturne in športne dejavnosti, ki jih izvajajo od zasedbe zapuščenih prostorov leta 2006, se zdi, da bo ozračje − vsaj do odločitve sodišča − bolj mirno. Po besedah župana Jankovića so v Rogu tudi vzpostavili gradbišče in tako ohranili veljavnost gradbenega dovoljenja za rušitvena dela, ki bi sicer poteklo v torek. Župan je tudi prepričan, da bo upravna enota za začetek del upoštevala prav ponedeljkov datum.

Toda z izpostave center ljubljanske upravne enote so sporočili, »da upravna enota ni pristojna za preverjanje začetka gradnje«, ampak je to gradbeni inšpektor. Gradbena inšpekcija pa, kot so zapisali pri ministrstvu za okolje in prostor, »v zvezi z aktualnim dogajanjem v Ljubljani ne more podati ocene, saj ne vodi inšpekcijskega postopka«. Ker zakon o graditvi objektov, kot poudarjajo, nima določb o tem, kaj naj bi pomenil začetek gradnje, se v vsaki posamezni zadevi ugotavlja dejansko stanje: »V naprej ni mogoče dati nekih splošnih ocen, ali se je gradnja začela ali ne, ker bi to lahko pomenilo prejudiciranje morebitnega pozneje uvedenega inšpekcijskega postopka«.

Da je gradbišče na Trubarjevi vzpostavljeno, čeprav sta tam le gradbiščna tabla in bager, pa še tega so rogovci obarvali v rožnato, pa meni Toni Lojen iz Zbornice za gradbeništvo Slovenije: »Takoj ko so začeli z ukrepi za vzpostavitev gradbišča, kar pomeni tudi z varnostnimi ukrepi, je to že to.«

V podjetju Dolinšek Transport, ki je izvajalec rušitvenih del na območju Roga, včeraj še niso znali povedati, ali in kdaj se bodo na Trubarjevo vrnili. Poudarili so le, da takšnega primera, kot je bil ponedeljkov protest proti začetku rušenja, po katerem so delavci podjetja zapustili območje, še niso imeli.