Janković: Očitki o fiktivnosti pogodb za Stožice nesmiselni

»Verjamem v svoje sodelavce in vem, da so dobro delali v korist Mestne občine Ljubljana,« je poudaril župan.

Objavljeno
11. februar 2014 14.21
janković
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković je danes znova zatrdil, da so bile vse pogodbe za najem parkirišč in prostorov v športnem centru Stožice zakonite in dobre za Mestno občino Ljubljana. Poudaril je, da je za domnevno ovadbo zoper njega in njegove nekdanje sodelavce izvedel iz medijev, očitke o fiktivnosti pogodb pa je označil za nesmiselne.

Janković je na današnji novinarski konferenci o odpravi posledic žledoloma dejal, da bo imel, če bo prišel na sodišče, končno možnost, da dokaže, da so bili vsi posli, povezani s Stožicami, zakoniti.

Župan ne namerava odstopiti

»Verjamem v svoje sodelavce in vem, da so dobro delali v korist Mestne občine Ljubljana,« je poudaril. Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta ljubljanskega župana v primeru, da se bo zoper njega začelo tudi sojenje, pa je ponovil, da tega ne namerava. Šele v tem primeru bo namreč imel, kot je dejal, možnost, da dokaže svojo nedolžnost.

Po njegovem mnenju so bile preuranjene tudi besede obrambnega ministra Romana Jakiča, da bo odstopil v primeru pravnomočne obtožnice. Janković namreč za to ne vidi razloga, saj nekdanji direktor Zavoda Tivoli po njegovem mnenju dobro opravlja delo obrambnega ministra.

Počakati bo treba na konec projekta

»Pogodba ni bila fiktivna, ker smo imeli uporabno dovoljenje za dvorano in stadion. Prepričan sem, da je bila dobro izpogajana,« je poudaril Janković. Ob tem je dodal, da je imela pogodba za najem parkirišč omejitve glede začetka veljavnosti, ker pa center Stožice še ni dokončan, tudi pogodba ni začela veljati. »Ko in če se bo projekt dokončal, bomo potem vedeli, kaj bo s tem,« je dejal o usodi pogodbe in športnega stadiona.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v ponedeljek po poročanju POP TV zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi posojila namreč podali kazensko ovadbo zoper ljubljanskega župana in njegove nekdanje sodelavce.

Peterici ovadenih očitajo preslepitev pri pridobivanju posojil

Janković, nekdanji prvi mož Zavoda Tivoli in danes obrambni minister Jakič, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej ter nekdanji direktor podjetja Grep Uroš Ogrin in Zlatko Sraka so osumljeni, da so podpisali 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep dobil 50 milijonov evrov vredno posojilo pri Novi Ljubljanski banki (NLB).

Peterici ovadenih očitajo preslepitev pri pridobivanju posojil. Da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB, je moral namreč banki predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih.

Za to naj bi septembra 2010 poskrbeli Mestna občina Ljubljana, Zavod Tivoli ter javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Z Grepom so podpisali sporne pogodbe v višini najmanj 1,8 milijona evrov za letni najem parkirnih mest in drugih površin v Stožicah. Pogodba naj bi bila fiktivna, saj naj njeni podpisniki teh prostorov ne bi potrebovali in naj zanje tudi ne bi bili pripravljeni plačevati tolikšne najemnine.