Janković: Razkopan bo dobršen del mesta

Gradnja komunalnega omrežja: Dela na Čopovi bodo končana septembra, na Rakovi jelši pa do leta 2016.

Objavljeno
22. maj 2013 15.35
Obnova pločnika in kolesarske steze ob dolenjski cesti. Ljubljana,16.05. 2013.
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – »Krištof Mlakar, direktor družbe Vodovod-Kanalizacija, bo s svojimi sodelavci razkopal dobršen del Ljubljane,« je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil župan Zoran Janković in med novinarje razdelil časovni načrt gradnje komunalne infrastrukture v mestu.

To je prvi tak (javni) dokument, odkar je Janković prevzel vajeti ljubljanske občine. Takšne časovne načrte je predstavil samo v prvi predvolilni županski kampanji, ko je napovedal 22 (velikih) projektov. V tokratnem je natančno navedeno, kdaj naj bi se katera dela pri gradnji komunalnega omrežja začela, ta pa obsegajo tudi ureditev plina, elektrike, javne razsvetljave, prav tako prenovo cest, kjer bodo dela potekala.

»Za nadzor nad tem, da bodo dela tekla po načrtih, bo odgovoren Vojko Grünfeld, vodja službe za lokalno samoupravo, ki bo sodeloval s četrtnimi skupnostmi,« je pojasnil župan.

Vrednost del – nekatera že izvajajo, drugih pa se bodo lotili v prihodnjih mesecih – je ocenjena na 200 milijonov evrov, od tega bo malce več kot polovica pridobljenih iz evropskih kohezijskih sredstev.

Rakova jelša bo urejena

Ta sredstva bodo torej šla za načrtovane kohezijske projekte (izvajalca morajo izbrati do konca junija), med katerimi so tudi odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika v Polju, gradnja tretje faze centralne čistilne naprave v Zalogu in tiste na Rakovi jelši; te projekte naj bi začeli junija prihodnje leto, končali pa junija 2015.

Na Rakovi jelši bo junija letos stekla tudi gradnja komunalne infrastrukture, predvidoma bo trajala do začetka leta 2016. Župan je napovedal, da bo leta 2017 v tem delu mesta brez kanalizacije le še pet odstotkov objektov. Leta 2007 je bilo takšnih namreč 34 odstotkov, je še poudaril.

Čopova razkopana še do septembra

Prihodnji mesec začnejo tudi urejati kanalizacijo na Rjavi cesti (predviden zaključek gradnje je v septembru), že konec tega meseca pa se bodo lotili gradnje komunalne infrastrukture in plinovoda na Cesti 30. avgusta ter med Vevčami in Slapami; ta dela naj bi trajala do septembra oziroma do februarja.

V Čopovi ulici kanalizacijo že urejajo, po Jankovićevi oceni bi bilo čez dva tedna že lahko na vrsti tlakovanje, medtem ko naj bi bila vsa dela izvedena do septembra.

Kmalu bodo (ali pa so že) razkopana še tale območja: Ižanska cesta, in sicer odsek od križišča za Črno vas do odcepa za Mateno, Pot na Golovec, cesta, ki vodi od Hrušice do Litijske ceste, Cesta na Brdo, Ravno Brdo, Sela pri Pancah, Novo Polje, Gornji Rudnik, Toško Čelo, Podutik in Cesta Andreja Bitenca.